Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Πάνος Σκουρολιάκος: / "Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο θεάτρου στην Περιφέρεια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνος Σκουρολιάκος: / "Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο θεάτρου στην Περιφέρεια"

"Τα ΔΗΠΕΘΕ διέπονται από τον ιδρυτικό νόμο του 1983 που θέσπισε η Μελίνα Μερκούρη. Σε αυτόν υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που καθορίζει τα κριτήρια για την πρόσληψη του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η νομοθετική ρύθμιση που κάναμε ξεκαθαρίζει ότι ισχύουν τα κριτήρια που περιγράφονται στον νόμο και τίποτε άλλο, γιατί παρατηρήθηκαν προκηρύξεις που στα κριτήρια του νόμου προστίθονταν και άλλα τα οποία δεν είχαν νομοθετηθεί" υπογραμμίζει ο Πάνος Σκουρολιάκος διευκρινίζοντας ότι υπήρχαν πρόσθετα κριτήρια που αφορούσαν την κατοχή πτυχίου ΑΕΙ ή τεχνολικής εκπαίδευσης ακόμα και ηλικιακά όρια.

"Τέτοιες προσθήκες, πλάι στις νόμιμες, μας κάνουν να σκεφτούμε ότι οργανώνονται φωτογραφικές διατάξεις από τις διοικήσεις των ΔΗΠΕΘΕ προφανώς για ημετέρους αυτών, δημάρχων και άλλων τοπικών παραγόντων. Όλοι αυτοί που κατηγόρησαν την τροπολογία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευνοεί φωτογραφικές διατάξεις θα μπορούσαν να είχαν απλώς διαβάσει τον ιδρυτικό νόμο της Μελίνας. Έτσι θα είχαν αποφύγει πολιτικά και άλλα ατοπήματα".

Ο ιδρυτικός νόμος των ΔΗΠΕΘΕ προβλέπει ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής "πρέπει να προέρχεται από το χώρο του θεάτρου ή να έχει ασχοληθεί με θέματα θεάτρου επαγγελματικά και να έχει μία απο τις εξής ιδιότητες: α) ηθοποιός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος ή ενδυματολόγος με αναγνωρισμένη προσφορά στο επαγγελματικό θέατρο, β) θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής έργων, θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου ή συνθέτης με επαγγελματική εργασία στο θέατρο. Παράλληλα να έχει διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες".

"Το συγκεκριμένο μοντέλο ύπαρξης και λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕ που κληρονομήσαμε από τη Μελίνα έχει προσφέρει πάρα πολλά αλλά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του" επισημαίνει ο Πάνος Σκουρολιάκος. "Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο θεάτρου στην περιφέρεια με μεγαλύτερα θέατρα όπου θα συνενωθούν δυνάμεις ώστε να έχουμε καλύτερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να επιτυγχάνουμε οικονομία κλίμακος και η κοινωνία να έχει στη διάθεσή της περισσότερες και ανώτερου επιπέδου επιλογές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL