Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Χριστιάνα Λαμπρινίδη: / Χριστιάνα Λαμπρινίδη: "Η γλώσσα είναι το σπίτι μας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χριστιάνα Λαμπρινίδη: / Χριστιάνα Λαμπρινίδη: "Η γλώσσα είναι το σπίτι μας"

"Ζούμε τη στιγμή της υπηκοότητας περισσότερο από ποτέ. Αν δεν έχουμε φόβο να τη χάσουμε, τη θεωρούμε δεδομένη. Ζούμε τη στιγμή του εκτοπισμού και, αν δεν μας αφορά, και αυτόν τον θεωρούμε δεδομένο. Όμως εκτοπισμοί υπάρχουν πολλοί. Άλλοι φαίνονται, άλλοι δεν φαίνονται".

Τα λόγια της συγγραφέα Χριστιάνας Λαμπρινίδη μοιάζουν με εξομολόγηση καθώς αφορούν κάτι που ξέρει και αγαπά πολύ καθώς είναι δημιούργημά της. Πρόκειται για το έργο “B.ound - το σκηνικό που φοβάται", την παράσταση που, ενταγμένη στο Φεστιβάλ Αθηνών και τις δράσεις “Γεφυρώνοντας τις Διαφορετικότητες”, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 27 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ.

Η θεατρική συγγραφέας του έργου, με πατρογονική μικρασιάτικη ρίζα, διδάχθηκε, όπως λέει, “πως η γλώσσα είναι το σπίτι μας". Και με τριάντα χρόνια εμπειρίας και πολιτικής θέσης υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου "δημιούργησε και εφαρμόζει διεθνώς μια μεθοδολογία επίλυσης των συγκρούσεων όπου η βία μεταμορφώνεται σε δημιουργικότητα και γίνεται θεμέλια λίθος της ειρήνης".

Η παράσταση, όπως εξηγεί, “ζει στις δικές της γλώσσες, αν και εκφέρεται στα ελληνικά. Το κοινό καλείται να μάθει αυτές τις γλώσσες από τα νοήματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στη θεατρική σκηνή, ενώ τα φαντάσματα των προσφύγων του 1922 παρακολουθούν την παράσταση από τα θεωρεία - σπίτια τους".

Το “B.ound - το σκηνικό που φοβάται" πραγματεύεται το θέμα της ιθαγένειας. Άνθρωποι φερμένοι από αλλού και άλλοι γεννημένοι σε χώρες που δεν υπάρχουν πια. Άνθρωποι που είχαν πατρίδες μέχρι πριν από λίγο και άλλοι που τους δεξιώνονται στις δικές τους πρέπει τώρα να αναγνωριστούν από την αρχή και να προσδιορίσουν τις σχέσεις τους υπό τις νέες συνθήκες, που και αυτές δεν είναι μόνιμες. Τι άλλο μένει να τους συνδέει εκτός από την αφήγηση των προσωπικών ιστοριών, της μνήμης του καθενός;

Η Χριστιάνα Λαμπρινίδη αναρωτιέται στο έργο της: “Τι δουλειά έχει ο Προμηθέας Δεσμώτης με τα διαβατήρια; Πώς μια ηθοποιός καταφέρνει και λύνει τα δεσμά του; Πώς εν/δύω-ομαστε τους εαυτούς των διαβατηρίων; Τις κρατικές βιογραφίες όλων μας. Είτε έγκυρες, είτε ληγμένες, είτε αυτοανανεούμενες. Πώς ζούμε με αυτά τα διαβατήρια την ειρήνη, τον πόλεμο, τη σύγκρουση, την ανοικοδόμηση του κράτους;"

Η παράσταση αναρωτιέται την ίδια στιγμή: "Πόσο η μνήμη ευνοεί την επικοινωνία; Ποιο κομμάτι της βοηθά στη σύγκλιση και ποιο θα οδηγεί πάντα σε αποκλίσεις; Τι να πετάξεις και τι να κρατήσεις, αν θες να συνυπάρξεις; Και τι χρειάζεται μια σκηνή θεάτρου για όλα αυτά;".

Για να δώσει άμεσα και αποστομωτικά την απάντηση: “Χρειάζεται, γιατί η σκηνή μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς αυτό που μπορεί να μη θες να καταλάβεις, να προσεγγίσεις το βίωμα της οδύνης των ανθρώπων που δίπλα σου στερούνται τα αυτονόητα για σένα".

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Τάσος Αντωνίου, Ιουλία Γεωργίου, Νίκος Γιαλελής, Βαγγέλης Ζαπανιώτης, Καίτη Ιωαννίδου, Αγγελική Καρυστινού, Μάτα Καστρησίου, Θεοφάνης Μιλλεούνης, Μαρία Κόμη - Παπαγιαννάκη, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρίνα Χρονοπούλου και η μικρή Αλκμήνη Παπαγεωργίου.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL