Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Αναβρασμός στο Εθνικό Θέατρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναβρασμός στο Εθνικό Θέατρο

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο για τη διερεύνηση της υπόθεσης κλοπής των καλωδίων από την ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο Σχολείον.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν χθες σε στάση εργασίας, ενώ προανήγγειλαν νέα στάση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού την Τρίτη 20 Ιουνίου.

Σε ανακοίνωσή τους υπενθυμίζουν την υπόθεση “απόσπασης μεγάλης ποσότητας καλωδίων της πάγιας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του Θεάτρου Σχολείον που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος της είναι 70.000 ευρώ", υποστηρίζοντας πως “οι παρεμβάσεις για άμεση κλήση της αστυνομίας, δεν εισακούστηκαν από καλλιτεχνικό διευθυντή και πρόεδρο του Δ.Σ.".

Ισχυρίζονται επίσης πως “δεν έχει κληθεί ο εισαγγελέας και δεν έχει γίνει τίποτα για να καταγγελθεί η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη φύλαξη του χώρου" και εκφράζουν την ανησυχία τους για τη “δικαιολογία”, όπως τη χαρακτηρίζουν, του καλλιτεχνικού διευθυντή «να μην εκθέσει τον Οργανισμό».

Επαναλαμβάνουν την ίδια ώρα την ύπαρξη περιστατικού σύμφωνα με το οποίο “εργαζόμενος του χώρου όπου έγινε η κλοπή καταγγέλλει ότι του ασκήθηκε λεκτική βία εκ μέρους εργατών, η οποία και κινεί τον τιμωρητικό μηχανισμό εκ μέρους της διοίκησης, χωρίς ακρόαση των εμπλεκομένων μερών, καταγγελία η οποία στη συνέχεια αναιρείται εγγράφως από τον καταγγέλλοντα, ως μη γενόμενη.

Οι εργαζόμενοι συσχετίζουν το παραπάνω περιστατικό με την “απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή να μην ανανεώσει τη σύμβαση τριών συναδέλφων, τιμωρώντας τους για αυτή τη φανταστική διένεξη και ταυτόχρονα αφήνοντας να αιωρείται μία σύνδεση του γεγονότος της διένεξης με την κλοπή".

Ζητούν “να σταματήσει ο καταλογισμός ευθυνών και η σπίλωση της υπόληψης των τριών εργατών πριν από την ολοκλήρωση της νόμιμης διαδικασίας, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση" και ζητούν την παράταση των συμβάσεων των τριών συναδέλφων τους.

Τι απαντά η διεύθυνση του Εθνικού

Σε ανακοίνωσή της, η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, που υπογράφεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Στάθη Λιβαθινό και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Θανάση Παπαγεωργίου, γνωστοποιεί την απόφαση της “σύστασης εξεταστικής επιτροπής στις 14 Ιουνίου, αποτελούμενης από τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τις νομικές συμβούλους του Οργανισμού, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέστηκε το επεισόδιο μεταξύ των εργαζομένων και πιθανότητα σχέσης τω δύο καταγγελιών”. Η επιτροπή, αφού ολοκλήρωσε τις έρευνές της, εισηγήθηκε στο Δ.Σ. και κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων για τις φθορές των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως “το πρώτο εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή στήθηκε από το ΣΕΕΘ, το οποίο, διά του προέδρου του, απαίτησε να μην γίνει καμία έρευνα, με την αιτιολογία ότι δεν είμαστε αρμόδιοι. Μας προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι το σωματείο δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση σχετικά με την κλοπή και δεν παρείχε την παραμικρή συνδρομή στη διερεύνηση των περιστατικών. Η ευαισθητοποίησή του άρχισε ΜΟΝΟ όταν ανακοινώθηκε η μη ανανέωση των συμβάσεων".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται τέλος η εντύπωση που προξενείται από την “εμμονή του Δ.Σ. του ΣΕΕΘ στην αυθαίρετη ερμηνεία της στάσης της διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μιλώντας για απολύσεις και κλέφτες. Η δήλωση της διεύθυνσης είναι και παραμένει αναλλοίωτη: οι τρεις εργάτες, των οποίων η σύμβαση έληξε στις 31.5, έδειξαν ανάρμοστη συμπεριφορά σε ώρα εργασίας και η παραμονή τους στο εργατικό δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου καθίσταται απαγορευτική. Ούτε για απολύσεις πρόκειται, αλλά ούτε και για εκδίωξη κλεφτών, όπως συνεχώς αναφέρεται στις ανακοινώσεις του ΣΕΕΘ, που επιθυμεί να δημιουργήσει εντυπώσεις”.

Διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. προσθέτουν πως "είναι σαφές πλέον στη Διοίκηση του θεάτρου ότι η στάση της διοίκησης του σωματείου υποθάλπει την εξαφάνιση κάθε ίχνους σεβασμού απέναντι στους θεσμούς, όπως, δυστυχώς, φάνηκε στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής με τους εργαζόμενους στις 7 Ιουνίου 2017”.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή διεύθυνση και διοίκηση κάνουν έκκληση “να αποφευχθεί η συνέχιση της έντασης και να επανέλθει ο οργανισμός στους κανονικούς του ρυθμούς, πράγμα απαραίτητο για να αντεπεξέλθει στο δύσκολο καλοκαιρινό του πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL