Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ακροπόλ, η "φωλιά" των νέων καλλιτεχνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροπόλ, η "φωλιά" των νέων καλλιτεχνών

Το Ακροπόλ προορίζεται να αποτελέσει μια "δημιουργική φωλιά για τους νέους καλλιτέχνες" και προβλέπεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή του Πάνου Χαρίτου "Focus" στην ΕΡΤ. Το παλιό λόμπι του ξενοδοχείου, από την ταράτσα του οποίου κινηματογραφήθηκαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, επιλέχτηκε για τη συνέντευξη που δόθηκε στη συμπλήρωση των διακοσίων ημερών θητείας της υπουργού, αλλά και για να σηματοδοτηθεί η επαναλειτουργία του χώρου ως τόπου συνάντησης, έρευνας, πειραματισμού των νέων καλλιτεχνών και αλληλοδιάδρασης των τεχνών.

"Η νέα τάση είναι να τραγουδήσουν όλες οι τέχνες μαζί. Αυτός ο χώρος προορίζεται για νέους καλλιτέχνες, ανθρώπους που θα ερευνήσουν, θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν την τέχνη που ακόμα δεν την ξέρουμε". Πρόκειται το καλοκαίρι να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από καλλιτέχνες όλου του φάσματος των τεχνών προκειμένου "να οργανώσουν την επόμενη ημέρα, να οργανώσουμε με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν οι ομάδες των νέων, το οργανωτικό τους σχήμα ώστε να ξεκινήσει αυτή η φωλιά". Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου στα σωφρωνιστικά καταστήματα με μαθήματα κινηματογραφίας μέσα στις φυλακές, την ευθύνη του οποίου έχει ο Αντώνης Κόκκινος. Το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί και θα ξεκινήσει άμεσα.

"Ο ενεργός πολίτης προσφέρει τον εαυτό του" είπε εξηγώντας γιατί αποδέχτηκε τη θέση της υπουργού Πολιτισμού από τον πρωθυπουργό. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε αναλαμβάνοντας το υπουργείο, όπως είπε, δεν ήταν τα οικονομικά, αλλά η σύζευξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία.

Για τη φύλαξη μνημείων και μουσείων είπε ότι "δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε ανθρώπους να κρατάνε ανοιχτούς όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Προσελήφθησαν 1.400 εποχικοί φύλακες, χρειαζόμαστε άλλους τόσους για να λειτουργήσουν όλοι οι χώροι. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να ανοίγουν κατά περίπτωση, για τα σχολεία ή όταν ζητηθούν. Λόγω Μνημονίου έχουμε αυτή τη δυσκολία".

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο είπε ότι "υπήρχε μια αμέλεια στο θέμα των εισιτηρίων, στο πώς λειτουργούσαν δεκαετίες τώρα αυτοί οι χώροι. Ξεκίνησε από τους προηγούμενους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης, η διεργασία να εξυγιανθεί το ΤΑΠ που διαχειρίζεται τα έσοδα του υπουργείου Πολιτισμού, να βρεθεί τρόπος να εξυγιανθούν τα κυλικεία, όπου ολοι έχουμε ζήσει σκηνές πολύ άσχημες επί χρόνια για τη χώρα μας, να ανανεωθούν τα πωλητήρια και να μπει επιτέλους το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη" εξήγησε, λέγοντας ότι "άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία και το ηλεκτρονικό σύστημα που μπορεί να το στηρίζει" και ότι φέτος θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του με εξασφαλισμένη χορηγία. Είπε ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα κυλικεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ για τα πωλητήρια έχει γίνει μια μεγάλη παραγγελία αναμνηστικών που θα τα εμπλουτίσουν και θα προσληφθούν πάνω από εκατό άτομα προσωπικό για να τα υποστηρίξουν.

Για το ΤΑΠ είπε ότι "έχει ανάγκη αναβάθμισης και εξυγίανσης. Εδώ και δύο χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια και γυρνάει σελίδα και χρειάζεται σαφέστατα να εφαρμοστεί η βούληση της εξυγίανσης που ήδη υπάρχει. Χρειάζεται τον νέο οργανισμό, ο οποίος θα υποστηρίξει οργανωτικά και νομικά το καινούργιο αυτό πρόσωπο και θα κατατεθεί άμεσα. Χρειάζεται εξυγίανση, όπως πάρα πολλοί άλλοι τομείς. Τα δείγματα που έχουμε είναι ενθαρρυντικά".

Παράλληλα, τόνισε ότι ενδιαφέρεται πολύ για την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου. Αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα του πολιτισμού, την Εθνική Πινακοθήκη, τις επιχορηγήσεις στο θέατρο, τα ΔΗΠΕΘΕ, τη μεταστέγαση της Λυρικής το ΚΠΙΣΝ, τάχθηκε υπέρ της επένδυσης στο Ελληνικό, αναφέρθηκε στις εργασίες προστασίας της Αμφίπολης, τονίζοντας ότι το υπουργείο περιμένει η κ. Περιστέρη να καταθέσει τα συμπεράσματα της ανασκαφής της, και διευκρίνισε ότι αρμόδιοι για τη χρονολόγηση του μνημείου είναι οι επιστήμονες. Για το Κέντρο Κινηματογράφου όπου, όπως ανέφερε, έγινε αρκετή δουλειά σε πολλούς τομείς, δήλωσε ότι είναι έτοιμος ο καινούργιος οργανισμός, ο οποίος ξεκαθαρίζει όλες τις αρμοδιότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL