Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Παγκόσμια πρώτη για "Το λαστιχένιο φέρετρο" του Αργύρη Κουνάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμια πρώτη για "Το λαστιχένιο φέρετρο" του Αργύρη Κουνάδη

“Υποδειγματικό έργο της avant garde σχολής”, “Το λαστιχένιο φέρετρο” του Αργύρη Κουνάδη, μια σουρεαλιστική, μαύρη κωμωδία με στοιχεία γκροτέσκου, σε λιμπρέτο του Βασίλη Ζιώγα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 4 και στις 6 Ιουνίου, στις Ημέρες Μουσικού Θεάτρου της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η όπερα δωματίου του Κουνάδη, που ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, παρουσιάστηκε το 1968 στη Βόννη, ενώ η συγκεκριμένη εκδοχή του 2003, η οποία αποτελεί παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών προς τον συνθέτη, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη.

"Το λαστιχένιο φέρετρο διασχίζει τον χρόνο. Γραμμένο πολύ πριν από τη σημερινή ώσμωση των ειδών στις παραστατικές τέχνες, συστήνεται σχεδόν από την αρχή στο σύγχρονο κοινό. Σε μια σκηνή - «διάδρομο», όπου ένα φέρετρο πηγαινοέρχεται ως παράξενο αντικείμενο πόθου και τρόμου", αναφέρει για το έργο ο σκηνοθέτης Βίκτωρας Αρδίττης.

Για "ένα πραγματικό υποδειγματικό έργο της avant garde σχολής, το οποίο απογειώνει η στρατοσφαιρική γραφή των φωνών, που εκτινάσσει τους τραγουδιστές ασταμάτητα στα ανώτερα και κατώτερα όρια της τεσιτούρας τους", κάνει λόγο ο αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου.

Το έργο μιλά για έναν παράξενο τύπο, τον Μάρκο, ο οποίος, για λόγους ανεξήγητους, έχει οργανώσει την κηδεία του. Έχει φροντίσει να βρει ένα παράξενο λαστιχένιο φέρετρο και καλεί φίλους, συγγενείς και επίδοξους κληρονόμους να παρευρεθούν. Ο μηχανισμός της Τελετής μπαίνει μπρος: λουλούδια για να στολίσουν τον «ωραίο νεκρό», μοιρολόγια, καφές της παρηγοριάς. Αλλά ο Μάρκος αλλάζει γνώμη και εκστομίζει τη φράση «ποιος ο λόγος να πεθάνω, αφού το ίδιο κάνει και να ζω»! Η κηδεία ωστόσο έχει ξεκινήσει και η τελετή δεν διακόπτεται. Ο ανιψιός, με τη βοήθεια όλου του πλήθους, εκτελεί τον Μάρκο. Το παράξενο φέρετρο μένει άδειο στο σκηνή, ευρύχωρο κι ελαστικό, προκαλώντας άλλους να το κατοικήσουν!

Στην παράσταση, που αρχίζει στις 8.30 μ.μ., συμπράττει το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon ensemble, καθώς και μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL