Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η επική πνοή του Γιώργου Ζιάκα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επική πνοή του Γιώργου Ζιάκα...

"Η σκηνογραφία είναι ένα γοητευτικό παιχνίδι σχημάτων, όγκων και χρώματος. Επιλέγεις και παίρνεις μέρος. Μπαίνεις μέσα στο μαγικό μαύρο κουτί της μακέτας, που είναι η υπό κλίμακα σκηνή του κάθε θεάτρου, και έχεις την ελευθερία να δημιουργείς κόσμους φανταστικούς και πραγματικούς με σκοπό την εικαστική ερμηνεία ενός έργου" γράφει ο Γιώργος Ζιάκας ξεκινώντας αυτό το ταξίδι μνήμης στη γόνιμη διαδρομή του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική.

Πολύτιμο σκευοφυλάκιο αυτής της διαδρομής ο τόμος "Γιώργος Ζιάκας. Θέατρο, κινηματογράφος, ζωγραφική" (εκδ. Θεμέλιο), ο οποίος προκαλεί τον αναγνώστη να φυλλομετρήσει τη δημιουργική πορεία ενός κορυφαίου σκηνογράφου και ενδυματολόγου και ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ και μαζί τις εμβληματικές στιγμές και μορφές που σφράγισαν την ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου τα τελευταία 50 χρόνια.

Η πρώτη παρουσίαση της έκδοσης, όπως είναι φυσικό, γίνεται στον καταγωγικό τόπο του σκηνογράφου - ενδυματολόγου. Στη Λάρισα, λοιπόν, στο Θέατρο Ουήλ (Κουμουνδούρου και Aνθίμου Γαζή), παρουσιάζεται απόψε στις 8.30 το βράδυ, όπου θα μιλήσουν ο Κώστας Τσιάνος, ο Μάριος Σπηλιόπουλος, ο Κώστας Λάνταβος και ο Θωμάς Ψύρρας, ενώ θα προβληθεί βίντεο του Βασίλη Παπατσαρούχα.

Σε κάθε σελίδα αυτού του τόμου ξεδιπλώνεται ένας διαφορετικός κόσμος, αυτός που κάθε φορά στοιχειοθετούσε ο Ζιάκας για τις ανάγκες μιας παράστασης ή μιας ταινίας. Το μαγικό κουτί της μνήμης εν πλήρει δράσει. Ο Γιώργος Ζιάκας σε μια χειμαρρώδη αφήγηση καταγράφει καρέ - καρέ την πορεία, τη δημιουργία, τις συναντήσεις του με σπουδαίους του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ο Μινωτής, η Παξινού, ο Σολωμός, ο Παπαβασιλείου, η Παΐζη, ο Αγγελόπουλος, ο Μαυρίκιος αλλά και οι αφανείς, οι πίσω από την κουίντα και τις κάμερες, οι τεχνίτες και οι μάστορες. Και οι μοδίστρες προπαντός! Όλοι τους έχουν τη θέση τους σ' αυτή την αφήγηση.

Το νεότερο θέατρό μας ξαναζωντανεύει από τη γλαφυρή μαρτυρία του - και το μέγα ταλέντο του επίσης. Τα στιγμιότυπα που αφηγείται αναδεικνύουν ανθρώπους, αγωνίες και τον μεγάλο αγώνα του να αποτυπώσει την έμπνευση στη θεατρική πρακτική, να αναδείξει έργο, σκηνοθέτη, ηθοποιούς. Κατά τον ίδιο τρόπο και η αφήγησή του για τον κινηματογράφο, όπου ήταν μόνιμος σκηνογράφος στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μιλά για τον σκηνοθέτη και το δικό του εικαστικό και ενδυματολογικό στίγμα πάνω τους. Αλλά και η ζωγραφική του Ζιάκα έχει το δικό της μερίδιο σ' αυτή την πολύτιμη έκδοση, καταδεικνύοντας την εικαστική του ματιά σε μικρά και μεγάλα γεγονότα, με κυριάρχη τη φύση.

560 σελίδες γεμάτες μνήμες, μακέτες, σχέδια και 650 φωτογραφίες. Σκηνικά και κοστούμια που, έτσι όπως μεγαλειωδώς στάθηκαν στη θεατρική σκηνή και το κινηματογραφικό πλατό, θα μπορούσαν να χωρέσουν σε αμέτρητες αίθουσες τέχνης. Κάθε σχέδιο, κάθε μακέτα του Ζιάκα θαρρείς πως είναι ένας αυτόνομος πίνακας ζωγραφικής.

"Αν με ρωτούσαν ποιο είναι το στίγμα του σκηνογράφου Ζιάκα, δεν θα δίσταζα καθόλου να πω: η επική πνοή που αποτυπώνεται στη σύλληψη των μεγάλων επιφανειών. Μ' αρέσει να υποθέτω ότι αυτό είναι ένα γνώρισμα που έλκει την καταγωγή του από την άπλα του θεσσαλικού κάμπου" εξομολογείται ο Βασίλης Παπαβασιλείου για τον "Θεσσαλό", όπως τον αποκαλεί στο κείμενό του, που μαζί με αυτά των Ιωάννας Παπαντωνίου, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Βάσως Κυριάκη, Κώστα Λάνταβου και Δημήτρη Μαυρίκιου πλαισιώνουν την έκδοση.

"Η έκδοση έρχεται και καλύπτει μέσα από τη ‘Μονογραφία’ του έναν ιστορικό χρόνο από τη μεταπολίτευση και μετά" σημειώνει στον δικό της χαιρετισμό η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενθυμούμενη παράλληλα τη συνεργασία τους στο Θεσσαλικό Θέατρο στην εμβληματική της ερμηνεία στην "Ηλέκτρα" και μετά στην "Ιφιγένεια εν Ταύροις" σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, "όπου αναδύθηκαν τα εκπληκτικά κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα.

Συνθέσεις εμπνευσμένες από τον παραδοσιακό πλούτο, αλλά ποιητικά και αισθητικά μετασχηματισμένες. Τόσο τα σκηνικά όσο και τα κοστούμια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της δραματουργικής δύναμης των παραστάσεων και αφύπνισαν μνήμες βαθιά ριζωμένες".

Αντάξια της 50χρονης διαδρομής του Ζιάκα, η έκδοση φέρει την υπογραφή της Βουβούλας Σκούρα στην επιμέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL