Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Γιάννης Μόσχος: / Γιάννης Μόσχος: Στο "Δηλητήριο" με συγκινεί η διαχείριση της απώλειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μόσχος: / Γιάννης Μόσχος: Στο "Δηλητήριο" με συγκινεί η διαχείριση της απώλειας

Θεσσαλονικιός και παιδί της θρυλικής Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης, ο Γιάννης Μόσχος επιστρέφει στην γενέθλια πόλη για να σκηνοθετήσει για πρώτη φορά στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας ένα έργο που, όπως λέει ο ίδιος, όταν το ανακάλυψε, ψάχνοντας ηλεκτρονικές σελίδες γερμανικών θεάτρων, ξετρελάθηκε μαζί του.

Πρόκειται για το «Δηλητήριο» της Ολλανδής Λοτ Φέικεμανς, που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 21 Απριλίου στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με πρωταγωνιστές τη Μαρία Τσιμά και τον Ταξιάρχη Χάνο, ένα έργο που, όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης του, τον συγκίνησε και τον “μετακίνησε”, καθώς “αυτό το οποίο ξεπηδά από τον πυρήνα του είναι η διαχείριση της απώλειας". Και το ερώτημα που θέτει είναι αν κάποιος μπορεί πραγματικά να ξεχάσει. Και πώς μπορεί κανείς να αντέξει τον πόνο, αλλά και την αλλαγή στη ζωή.

Οι δύο ήρωες του έργου δεν έχουν ονόματα, αλλά είναι “Αυτός” και “Αυτή”, ένα ζευγάρι που μετά από εννέα χρόνια χωρισμού σμίγουν ξανά προσπαθώντας να διαχειριστούν μια οδυνηρή απώλεια και να βρουν έναν τρόπο να συμφιλιωθούν με την καινούργια πραγματικότητα που τους έχει επιφυλάξει η ζωή. Πρόκειται για δύο ανώνυμους, απλούς ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με την απώλεια του παιδιού τους, της ίδιας δηλαδή της ζωής. Με ένα παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν τους, το οποίο επιχειρούν να διαχειριστούν για να κοιτάξουν μπροστά” σημειώνει ο Γ. Μόσχος, που χαρακτηρίζει το “Δηλητήριο” “μια συγκινητική και τρυφερή σονάτα για δύο».

Έχοντας κερδίσει το βραβείο του καλύτερου ολλανδικού θεατρικού έργου που ανέβηκε την περίοδο 2009-2010, το “Δηλητήριο”, βασισμένο σε αληθινή ιστορία, ανέβηκε με επιτυχία στη Γερμανία και στην Αυστρία. Η Λοτ Φέικεμανς είναι μια σύγχρονη θεατρική συγγραφέας, γεννημένη το 1965, που σπούδασε θεατρική γραφή αλλά και κοινωνική γεωγραφία και ξεκίνησε να γράφει θεατρικά έργα για παιδιά και ενήλικες το 1995. Έργα της έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Μεξικό, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Είναι η πρώτη φορά που το έργο της ανεβαίνει στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Μόσχος, εκτός από τη σκηνοθεσία, έχει κάνει και τη μετάφραση. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Τίνα Τζόκα, τη μουσική ο Άγγελος Τριανταφύλλου και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL