Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Συνένωση δυνάμεων στο 4ο φεστιβάλ νέων χορογράφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνένωση δυνάμεων στο 4ο φεστιβάλ νέων χορογράφων

Dandelion

Ορισμένες από τις ανερχόμενες δυνάμεις που συγκροτούν το τοπίο του σύγχρονου χορού εντός κι εκτός συνόρων, παρουσιάζονται σήμερα και αύριο στο πλαίσιο του 4ου φεστιβάλ νέων χορογράφων που πραγματοποιείται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Μετά το κοινό παρελθόν τους δίπλα στον καταξιωμένο χορογράφο Lloyd Newson, οι Ερμίρα Γκόρο και Hannes Langolf συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή ως δημιουργοί με το "Dandelion" επιχειρώντας να ερευνήσουν σε βάθος τη συγγένεια μεταξύ του θεατρικού και του χορευτικού κώδικα αλλά και την ανίχνευση ενός νέου προσωπικού σκηνικού ιδιώματος. Για αυτό και συγχωνεύουν διαφορετικά στιλ σε μια κοινή σωματική τεχνική, ανταλλάσσουν υλικά και βιώματα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα κράμα σωματικής δεξιοτεχνίας και ποιητικού στοχασμού, όπως λένε. Χορεύουν πέντε ταλαντούχοι ερμηνευτές.

"162 dance meetings" τιτλοφορεί το έργο της η χορογράφος Άρια Μπουμπάκη, αναζητώντας κινητικές φόρμες που δεν σχετίζονται αυστηρά με τη δεξιοτεχνία και τους κανόνες έκφρασης, αλλά με τη «δημοκρατικότητα του χορού» και την ενεργοποίηση του θεατή, όπως λέει. Μια ανθρωπολογική και, κατά κάποιον τρόπο, κοινωνιολογική οπτική στη χορευτική διαδικασία που επαναφέρει στο προσκήνιο τον ζωτικό διάλογο ανάμεσα στην κοινωνία και την τέχνη. Ογδόντα ένα διαφορετικά σώματα συνδιαμορφώνουν το «έργο», μέσω προσωπικών συναντήσεων με τη χορογράφο σε μια ιδιότυπη καλλιτεχνική σύμπραξη. Την ίδια ώρα (11 π.μ. - 6 μ.μ.), μια έκθεση λειτουργεί ως συμπληρωματικό στοιχείο της παράστασης και περιέχει όλο το καταγεγραμμένο υλικό της έρευνας, όπως προβολές βίντεο, κείμενα, αντικείμενα, ηχογραφήσεις, συνεντεύξεις, εικαστικά περιβάλλοντα.

"Ανθεμόεσσα" είναι η πρώτη χορογραφική απόπειρα της Ειρήνης Παπανικολάου, μια αλληγορική προσέγγιση του μύθου των Σειρήνων, με τέσσερα πρόσωπα επί σκηνής που βρίσκονται μετέωρα εν μέσω ενός αχαρτογράφητου τοπίου, χωρίς προορισμό, ή μάλλον εγκλωβισμένα σε ένα ταξίδι με αβέβαιο «χρονικό ορίζοντα». Μια ιδέα φανταστικής περιπλάνησης και νόστου, άσβεστης επιθυμίας για την επιστροφή σε μια χαμένη πατρίδα, που μετατοπίζεται διαρκώς χρονικά.

Η Ηρώ Αποστολέλλη, με το έργο "Umbilicus" θέτει στο επίκεντρο των αναζητήσεών της τις πολλαπλές διαστάσεις του χορευτικού σώματος: το σώμα ως πεδίο γνώσης, αλλά και ως εργαλείο για να ανιχνευθεί η κίνηση μέσα από ακουστικά ερεθίσματα και ιδιότυπους σκηνικούς πειραματισμούς. Το έργο θα μπορούσε να θεωρηθεί μια «χορογραφία της σκέψης» σημειώνει η χορογράφος, όπου το σώμα της κάθε χορεύτριας λειτουργεί ως μετρονόμος που συντονίζεται ή αποκλίνει. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ είναι της Κάτιας Αρφαρά. Πληροφορίες για τις ώρες και τα σημεία παραστάσεων στο sgt.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL