Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Στάθης Λιβαθινός / Στάθης Λιβαθινός: Το Εθνικό θα υπογράψει συλλογικές συμβάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στάθης Λιβαθινός / Στάθης Λιβαθινός: Το Εθνικό θα υπογράψει συλλογικές συμβάσεις

Ολίγη αυτοκριτική αλλά και αρκετές ειδήσεις εμπεριείχε η χθεσινή συνέντευξη τύπου του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού, αρχής γενομένης από την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα υπογραφεί με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έως τις ανακατασκευές του ισογείου του Rex για τις ανάγκες της παιδικής και της εφηβικής σκηνής με υπεύθυνη τη Σοφία Βγενοπούλου, καθώς και του Σχολείου της Ειρήνης Παπά όπου θα μεταφερθεί η Δραματική Σχολή του Εθνικού -και τα δυο έργα θα πραγματοποιηθούν μέσω σημαντικών χορηγιών των Ιδρυμάτων Ωνάση και Λάτση.

“Η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι μέσα στο πλαίσιο του εφικτού και του λογικού, παρέχοντας αξιοπρέπεια στο επάγγελμα” υπογράμμισε ο κ. Λιβαθινός, χαρακτηρίζοντας “γενναιόδωρη ” τη στάση του Εθνικού. Σε ερώτησή μας για το πότε αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με το προσωπικό του Εθνικού ο καλλιτεχνικός διευθυντής απάντησε πως αναμένεται, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για έναν ολόκληρο κόσμο που στηρίζει το Θέατρο σε δύσκολες στιγμές, ενώ για την ώρα υπάρχουν συζητήσεις και παρατηρήσεις προς όφελος του προσωπικού.

Αναφερόμενος στις φετινές παραγωγές και την πορεία τους, εξήγησε πως “μπορεί οι παραγωγές να μην βγάζουν όλες τα έξοδά τους, ωστόσο το πλεόνασμα εντός δημοσιονομικής τροχιάς ανέρχεται από 150.000 έως 200.000 ευρώ”, όπως διευκρίνισε. “Όσο για το πρόγραμμα, οφείλει να είναι προσιτό και αρκετά μπροστά, κάτι που άλλοτε καταφέρνει και άλλοτε όχι”. Έκανε γνωστό πως “το Εθνικό δεν χρωστάει”, ενώ με την κρατική επιχορήγηση των 6 εκατομμυρίων ευρώ καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα και η μισθοδοσία. Μόνο το 5% από αυτήν πηγαίνει στις παραγωγές. Οι φετινές εισπράξεις υπήρξαν κατώτερες των περσινών λόγω της χαμηλής τιμολογιακής πολιτικής που εφάρμοσε το Εθνικό με τις παραστάσεις των 5 ευρώ να είναι ασφυκτικά γεμάτες. “Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό ως Εθνικό Θέατρο” κάνοντας εκτενή αναφορά στις δράσεις με το Μουσείο Μπενάκη, τις φυλακές Κορυδαλλού, το Συνέβη στην Ελλάδα σε επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου.

Μετά από έναν χρόνο διακοπής ανακοινώθηκε η έναρξη του studio νέων Ελλήνων συγγραφέων, με υπεύθυνη τη Σύλβια Λιούλιου. Ερωτώμενος γιατί το Εθνικό δεν προσανατολίζεται σε ένα θέατρο ρεπερτορίου ο Σ. Λιβαθινός απάντησε πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει δομική αλλαγή, επισημαίνοντας πως ο ίδιος το θέλει πάρα πολύ, το αγαπάει και το ξέρει. “Το μέλλον του Εθνικού είναι το Ensemble” υποστήριξε.

Ανακοίνωσε επίσης πως, σε συνεργασία και με σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ., έχει ξεκινήσει ήδη ο εκσυγχρονισμός της τεχνικής υποδομής της πρώτης κρατικής σκηνής.

Στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το Εθνικό Θέατρο θα μετάσχει με δυο παραγωγές, την τραγωδία του Ευριπίδη “Άλκηστις” σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και την “Ειρήνη” του Αριστοφάνη σαν σύγχρονη όπερα με τον Τζίμη Πανούση στον ρόλο του Τρυγαίου, μουσική Νίκου Κυπουργού, λιμπρέτο Δημοσθένη Παπαμάρκου, την Καμεράτα και τους Τάση Χριστογιαννόπουλο και Βασιλική Καραγιάννη.

Δίνοντας ελάχιστα στοιχεία για το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν, αν και είναι ήδη έτοιμο, όπως και του επόμενου χρόνου, ο Στάθης Λιβαθινός αρκέστηκε να μιλήσει για τρεις παραγωγές: την πρώτη παράσταση που θα κάνει την έναρξη της Κεντρικής Σκηνής με το έργο του Ίψεν “Πεερ Γκυντ” με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Λιγνάδη, το “Ψηλά από τη γέφυρα” του Άρθουρ Μίλερ με τον Γιώργο Κιμούλη στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στο Εθνικό, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, και το έργο του Σαίξπηρ “Τίμων ο Αθηναίος” σε σκηνοθεσία του ίδιου του καλλιτεχνικού διευθυντή. Στην έναρξη της σεζόν θα επαναληφθούν πετυχημένες παραστάσεις όπως το “Στέλλα κοιμήσου” του Γιάννη Οικονομίδη κ.ά.

Τέλος, όπως είπε, θα "συνεχιστεί η συνομιλία" με το χοροθέατρο και το λυρικό θέατρο μιλώντας για δυο πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες στον χορό, για τις οποίες δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν θα λείψουν επίσης συμπαραγωγές με το εξωτερικό, το Ελληνικό Φεστιβάλ κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL