Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ένας φόρος τιμής στην ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας φόρος τιμής στην ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης

Με σαφή διάθεση να «ξύσουν» μια μεγάλη πληγή της σύγχρονης Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, τον αφανισμό της εβραϊκής της κοινότητας στα ναζιστικά στρατόπεδα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ), συμπράττουν και παρουσιάζουν το πρώτο θεατρικό έργο του Λέοντα Α. Ναρ «Δε σε ξέχασα ποτέ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα.

Οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου να παρακολουθήσουν στο Μέγαρο Μουσικής τη μουσικοθεατρική παράσταση «για έναν έρωτα που, έπειτα από πολλές περιπέτειες, αν και ανεκπλήρωτος, αναζητά δικαίωση». Το έργο μιλά για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας και έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας την πολυπολυτισμική ταυτότητα που είχε η Θεσσαλονίκη μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της παράστασης η πρωταγωνίστρια τραγουδάει επί σκηνής 10 σεφαραδίτικα και ρεμπέτικα τραγούδια και, όπως τόνισε ο Λ. Ναρ, το έργο του έρχεται να τιμήσει την ιστορική μνήμη «ενός κόσμου που εξοντώθηκε βίαια και λησμονήθηκε άδικα», αλλά και να αναδείξει «την αδιαφορία που επέδειξαν πολλοί συμπολίτες για την τύχη των γειτόνων τους, αλλά και την έμπρακτη στήριξη που επέδειξαν άλλοι την ίδια χρονική στιγμή». Επίσης, έρχεται να δοξάσει τον έρωτα που «είναι κυρίαρχος ακόμη και σε συνθήκες υπέρτατης εξαθλίωσης, την ώρα που οι περισσότεροι διαρκώς καταδιώκονται, τη στιγμή που σχεδόν όλοι μάχονται, όταν η πλειονότητα εξοντώνεται, αλλά κυρίως όταν η μειονότητα επιβιώνει. Τη μετανάστευση, εξακολουθητική συνθήκη ζωής για τον εβραϊκό λαό, αλλά και για πολλούς άλλους λαούς που δοκιμάζονται».

Το «Δε σε ξέχασα ποτέ» στηρίζεται στην πολιστισμική κληρονομιά του Λ. Ναρ και δεν κρύβει ότι το έγραψε «με την ανησυχία της συναισθηματικής αποστασιοποίησης που ίσως στιγματίσει τις επόμενες γενιές. Αλλά και με την υπέρτατη ανάγκη διαχείρισης της μνήμης των πολλών 'απόντων'. Και, κυρίως, με την άνιση συχνά μάχη απέναντι σε όσους αμφισβητούν τα αναμφισβήτητα». «Νιώθω πραγματικά ευλογημένος που το ΚΘΒΕ ανέλαβε να ανεβάσει αυτή την παραγωγή» πρόσθεσε.

Ο σκηνοθέτης του έργου Μ. Σιώνας από την πλευρά του σημείωσε ότι «είναι ένα έργο στο οποίο μπλέκονται η μυθοπλασία με το ντοκουμέντο» και πως βασικό του μέλημα ήταν «να πάρει ο θεατής όλες τις πληροφορίες της ιστορίας». Οι πρόεδροι του ΟΜΜΘ και του ΚΘΒΕ Νικήτας Μυλόπουλος και Άρης Στυλιανού αναφέρθηκαν στη σύμπραξη των δύο μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών της Θεσσαλονίκης, για να τονίσουν ότι αυτή η συνεργασία «δεν μπορεί παρά να συμπεριλάβει το μεγαλύτερο τραύμα της πόλης, που είναι η εξόντωση των Εβραίων». «Υπάρχουν πληγές σε αυτή την πόλη που πρέπει να τις 'ξύσουμε' για να τις επουλώσουμε μετά, να θυμίσουμε και να θυμηθούμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που αγαπούσαν, τραγουδούσαν, ερωτεύονταν. Αυτή είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που θα ανασύρει μνήμες αλλά και θα διασκεδάσει τον κόσμο» δήλωσε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL