Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Έκανε πρωταγωνιστικούς τους δεύτερους ρόλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκανε πρωταγωνιστικούς τους δεύτερους ρόλους

Χαρακτηριστική πληθωρική φιγούρα και αγαπημένη ηθοποιός που θριάμβευσε σε αριστοφανικούς ρόλους, η Ευαγγελία Σαμιωτάκη, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών και κηδεύτηκε την Κυριακή από το νεκροταφείο Μαρκόπουλου Ωρωπού, υπήρξε η αγαπημένη σύντροφος του Σπύρου Καλογήρου, με τον οποίο είχε αποκτήσει έναν γιο. Από κοινού με τον Σπύρο Καλογήρου, για τον οποίο η λατρεία της ήταν παροιμιώδης έως το τέλος, δημιούργησαν αξέχαστα θεατρικά και κινηματογραφικά ζευγάρια.

Η Σαμιωτάκη κατάφερε με το ταλέντο, το πηγαίο χιούμορ της και τις μεγάλες δόσεις αυτοσαρκασμού, να αναδεικνύει τους δεύτερους ρόλους κάνοντάς τους πρωταγωνιστικούς.

Άφησε εποχή όταν επί σχεδόν 17 χρόνια έπαιζε στο Εθνικό Θέατρο ρόλους κυρίως σε κωμωδίες του Αριστοφάνη, διαπρέποντας ακόμα και στον χορό. Υπήρξε από τις αγαπημένες ηθοποιούς του Αλέξη Σολωμού και οι θεατρόφιλοι ακόμα θυμούνται το καλοκαίρι στην Επίδαυρο όπου ανέβαινε η «Λυσιστράτη» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Ευαγγελία Σαμιωτάκη να υποδύεται τη Λαμπιτώ. Όταν η πρωταγωνίστρια στην αναμενόμενη σκηνή τη ρωτάει αν συμφωνεί με το να κάνουν οι γυναίκες αποχή από τον έρωτα, και μετά από σκέψη η Σαμιωτάκη απαντά «δύσκολο», με τη χαρακτηριστική φωνή και το ύφος της, σείστηκε η Επίδαυρος από τα γέλια!

Αξέχαστη υπήρξε και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, με ατάκες που έμειναν στην μνήμη των κινηματογραφόφιλων, όπως το «Τρώω πολύ για να είμαι αεράτη»!

Είχε καταγωγή από την Σάμο, αλλά γεννήθηκε στη Λαμία το 1935. Πατέρας της ήταν ο λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Σαμιωτάκης.

Φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1955 στον “Ερωτόκριτο” του Νίκου Χατζίσκου.

Συνεργάστηκε από το 1965 με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ από το 1978 ασχολήθηκε με το ελεύθερο θέατρο και δημιούργησαν από κοινού με τον Σπύρο Καλογήρου δικό τους θίασο πραγματοποιώντας περιοδείες σε Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά.

Ακούραστη σχεδόν έως το τέλος, εμφανίστηκε σε αρκετά τηλεοπτικά σίριαλ. Αν και μια πάθηση την κρατούσε καθηλωμένη, δεν δίσταζε να λέει πως δεν μπορεί να ζει αν δεν “παίζει”.

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Ευαγγελίας Σαμιωτάκη εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL