Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Αύριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών οι Guerrilla Girls / Ακτιβισμός και τέχνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών οι Guerrilla Girls / Ακτιβισμός και τέχνη

Οι ίδιες αυτοχαρακτηρίζονται “φεμινίστριες” και “ακτιβίστριες καλλιτέχνιδες”. Με καλυμμένα πάντα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους από τη χαρακτηριστική μάσκα του γορίλα από την οποία αντλούν και το όνομά τους, οι Guerrilla Girls εμφανίζονται απόψε, στις 7 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε μια βραδιά με εξαντλημένες τις κάρτες ελεύθερης εισόδου, αλλά με απευθείας μετάδοση της περφόρμανς τους από το www.sgt.gr για όλους όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τις δουν από κοντά, αλλά θέλουν πολύ να το κάνουν.

Οι Guerrilla Girls, για περισσότερα από τριάντα χρόνια, σατιρίζουν, καυτηριάζουν και σχολιάζουν τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τη διαφθορά στην πολιτική, την τέχνη και την ποπ κουλτούρα.

Ήταν το 1985 όταν με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, όπου οι γυναίκες καλλιτέχνιδες είχαν μικρή εκπροσώπηση, δημιουργήθηκαν οι Guerrilla Girls για να καταγγείλουν τον ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης.

Δημιουργούν με ακτιβιστικό τρόπο περφόρμανς, με χιούμορ και ανατρεπτικό οπτικό υλικό, εμφανιζόμενες σε πανεπιστήμια και μουσεία, σε έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ, ενώ δημιουργούν αφίσες, αυτοκόλλητα, βιβλία και δημόσια έργα σε όλο τον κόσμο.

Οι ίδιες αυτοπροσδιορίζονται και μιλάνε για όλα, αρχίζοντας από την ανωνυμία τους: «Η ανωνυμία μας διατηρεί την εστίαση στα ζητήματα και μακριά από το ποιες θα μπορούσαμε να είμαστε: Θα μπορούσαμε να είμαστε οποιεσδήποτε και βρισκόμαστε παντού. Πιστεύουμε σε έναν διαθεματικό φεμινισμό που καταπολεμά τις διακρίσεις και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους και για όλα τα φύλα. Έχουμε πραγματοποιήσει εκατοντάδες πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο, σε πόλεις όπως το Μπιλμπάο, η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, η Πόλη του Μεξικού, η Νέα Υόρκη, το Ρότερνταμ, το Σάο Πάολο και η Σαγκάη. Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις και εκθέσεις σε μουσεία, τις οποίες εκσφενδονίζουμε στους τοίχους τους για την κακή τους συμπεριφορά και τις πρακτικές διάκρισης που ακολουθούν”.

Οι αναδρομικές εκθέσεις των Guerrilla Girls στο Μπιλμπάο και τη Μαδρίτη, με τίτλο “Guerrilla Girls 1985-2015”, και η περιοδεύουσα έκθεση στις ΗΠΑ “Guerrilla Girls: Not Ready To Make Nice”, έχουν προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες.

Πέρυσι υλοποίησαν νέα πρότζεκτ δρόμου και μουσείων στην Tate Modern και στη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, καθώς και στο Παρίσι, στην Κολωνία, στη Μινεάπολη, και αλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL