Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Το τελευταίο χειροκρότημα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το τελευταίο χειροκρότημα...

Τον αγαπημένο σκηνοθέτη και δάσκαλο Σπύρο Ευαγγελάτο με την “ονειρική προσωπικότητα”, τον σοβαρό επιστήμονα και τον εμπνευσμένο καλλιτέχνη που διατήρησε έως το τέλος την εφηβική σπιρτάδα, το χιούμορ, το σπάνιο ήθος και την ευγένεια, αποχαιρέτησε πλήθος κόσμου, από το θεατρόφιλο κοινό που παρακολουθούσε πιστό τις παραστάσεις του έως όλες τις γενιές των ηθοποιών και των φοιτητών του, των ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών και διανοουμένων, που συμπαραστάθηκαν στην κόρη του Κατερίνα, τους φίλους και συγγενείς της οικογένειας χθες το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο.

Για τη μεγαλειότητα του δασκάλου, η οποία “αποτελεί πλέον κεφάλαιο της ιστορίας μας», έκανε λόγο κατά τον επικήδειο αποχαιρετισμό του ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου.

Για τον Σπύρο Ευαγγελάτο, που “θα μείνει αθάνατος στη μνήμη μας και στην ιστορία του θεάτρου», μίλησε εκ μέρους της Ακαδημίας Αθηνών ο πρόεδρός της Λουκάς Παπαδήμος καταθέτοντας “δάφνινο στεφάνι στον σπουδαίο δημιουργό, μεγάλο δάσκαλο, άξιο και πολύ αγαπητό συνάδελφο και ακαδημαϊκό”.

Σε «έναν διακεκριμένο καθηγητή, διεθνούς ακτινοβολίας δημιουργό, ακαδημαϊκό και κορυφαίο θεατράνθρωπο που από σεμνότητα προέτασε πάντα την καλλιτεχνική του ιδιότητα” αναφέρθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας για τον “ανήσυχο ερευνητή που συνδύαζε την ευαισθησία και την έμπνευση του καλλιτέχνη με τη γνώση και την πειθαρχία του επιστήμονα”. Ο κ. Δημόπουλος δεν παρέλειψε να μιλήσει για “την εμπνευσμένη διδασκαλία του στα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής Σχολής που έκανε τα μαθήματά του ανεπανάληπτα».

Για τη σχέση του Σπύρου Ευαγγελάτου με τη Φιλοσοφική Σχολή, «μια σχέση μεγάλης προσφοράς και ανταπόδοσης”, έκανε λόγο η κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Ελένη Καραμαλέγκου προσθέτοντας πως “το καλλιτεχνικό και πνευματικό του έργο θα μας κάνει πάντα περήφανους».

Αποχαιρετώντας τον σκηνοθέτη, πανεπιστημιακό και δάσκαλο η Άννα Ταμπάκη, πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, μίλησε για “τις βαθιές γνώσεις, την ονειρική προσωπικότητα, τον επιστήμονα και τον καλλιτέχνη, που είχε την τύχη να κρατήσει έως το τέλος τη σπιρτάδα και μια αφάνταστη νεανικότητα».

Στους “νέους δρόμους που άνοιξε στο θέατρο” αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σημειώνοντας: “Έχουμε υπάρξει όλοι μαθητές του. Ο τόπος τού οφείλει πολλά”.

«Μορφή αναγεννησιακή, που καθόρισε με την δουλειά του την πορεία του ελληνικού θεάτρου και των γραμμάτων”, τον χαρακτήρισε ο Θάνος Μικρούτσικος.

Για «έναν εραστή της θεατρικής ποιότητας, δάσκαλο που άφησε πίσω του ανθρώπους οι οποίοι τιμούν και θα συνεχίσουν με την αγάπη που είχε ο ίδιος την προσφορά στο θέατρο» μίλησε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Μεταξύ άλλων στην κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου παρευρέθηκαν οι Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Διαμαντής, Λούκα Κατσέλη, Άγγελος Δεληβοριάς, Λουκάς Καρυτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Σταμάτης Φασουλής κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL