Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
"O ντέτεκτιβ" του Δημήτρη Χατζή στη σκηνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"O ντέτεκτιβ" του Δημήτρη Χατζή στη σκηνή

«Με όχημα ένα αστυνομικό μυστήριο, ο Δημήτρης Χατζής προχωρά σε μια υπαρξιακή περιπλάνηση αφήνοντας ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο πάνω στην κοινωνία και τους ανθρώπους της» λέει ο νεαρός ηθοποιός Μάνος Στεφανάκης που σκηνοθετεί το διήγημα «Ο ντέτεκτιβ» από τη συλλογή «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του σπουδαίου πεζογράφου, που μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή στο Θέατρο Skrow από το Σάββατο 21 Ιανουαρίου.

Ο Θοδωράκης, «ο επιλεγόμενος ντέτεκτιβ», αριστούχος γυμνασίου και λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, περιμένει τον διορισμό του σε θέση γραφέως στα γραφεία της επαρχίας. Ο διορισμός δεν έρχεται κι ο Θοδωράκης, αργά μα σταθερά, βουλιάζει στο τέλμα της απραξίας. Ένας μυστηριώδης θάνατος τον συγκλονίζει. Η διαλεύκανσή του γίνεται τότε σκοπός της ζωής του. Γίνεται η σπίθα που κρατά ζωντανή την ιδέα της εξαιρετικότητας για το άτομό του, της επικράτησης και της γενικής αναγνώρισης.

Ο σκηνοθέτης μιλάει για μία ιστορία που χαρακτηρίζεται από την απλή γλώσσα, την ελαφράδα του λόγου και τη γλαφυρότητα των εικόνων.

Δύο ψυχές που έχουν παγώσει στον χρόνο ξετυλίγουν το κουβάρι της αφήγησης, όχι μόνο της ζωής τού Θοδωράκη, αλλά και ολόκληρης αυτής της μικρής πόλης που μέσα στην ασφυκτική της κανονικότητα συνθλίβει σιωπηλά τους ανθρώπους της. «Δεν πρόκειται απλά για μια ιστορία μυστηρίου, αλλά τελικά για το καθρέφτισμα της δικής μας μικρής πόλης: αποκομμένης από τους ανθρώπους της και βαθιά αλλοτριωτικής», όπως σημειώνει.

Δεν παραλείπει τέλος να αναφερθεί στο πολύ χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο χιούμορ του συγγραφέα και την ιδιαίτερη σχέση με τους ήρωές του, κάτω από το προσωπικό αδιέξοδο των οποίων κρύβονται μια σειρά έντονοι κοινωνικοί προβληματισμοί που κάνουν το έργο του πάντα επίκαιρο και διαχρονικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL