Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένα αλλιώτικο Gala από τον Τζέρομ Μπελ

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ευφυής και ανατρεπτικός δημιουργός που δεν παύει να διευρύνει συνεχώς τα «όρια» της σκηνής, παίζοντας με τις προσδοκίες και τις προσλαμβάνουσες των θεατών, ο Γάλλος χορογράφος Τζέρομ Μπελ παρουσιάζει τη Δευτέρα και την Τρίτη, 9 και 10 Ιανουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Gala. Έναν χορό ιδιοσυγκρασιακό, «κοινωνικό», απαλλαγμένο από στερεότυπα και κανόνες έκφρασης που συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε ηλικίας, τάξης και κινητικής «ιδιαιτερότητας» και μετατρέπει τη σκηνή σε κάδρο της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει, ως δυνητικός ερμηνευτής της ίδιας του της ταυτότητας, αλλά και των συμβάσεων που την κατασκευάζουν. Ως αποτέλεσμα η σκηνή προβάλλει ως κατεξοχήν χώρος της ετερότητας και υπεράσπισης της διαφορετικότητας.

Αφορμή για το Gala αποτέλεσαν κάποια σεμινάρια με ερασιτέχνες, καθώς ο Μπελ αναζητούσε μια ευέλικτη θεατρική φόρμα, η οποία θα ήταν προσβάσιμη σε ανθρώπους χωρίς χορευτική παιδεία και από την οποία θα προέκυπτε ένα πολυποίκιλο κινητικό υλικό. Σκοπός του ήταν η κατάθεση των ανθρώπων αυτών να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντική, ανεπηρέαστη από προϋπάρχοντες κώδικες και στιλ. Στο Gala ο χορογράφος επεδίωξε να εισάγει μια συνθήκη όπου τόσο το ατομικό όσο και το συλλογικό μπορούν να υπάρξουν, χωρίς το ένα να υπονομεύει το άλλο, σε μια επιθυμητή και ιδανική κοινωνική συνθήκη συνύπαρξης με τον Άλλον.

Ο χορογράφος παροτρύνει τους περφόρμερ “να προσπαθήσουν ξανά, να αποτύχουν ξανά και να αποτύχουν καλύτερα», ώστε να μετατρέψουν τις όποιες ερμηνευτικές αδυναμίες ή την όποια έλλειψη δεξιοτήτων σε μια διαφορετική αίσθηση πλαστικότητας. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος να «παράγει» κανείς κίνηση, ξεκινώντας από αυτό στο οποίο «υστερεί». Έτσι για τον Μπελ, η σκηνή αποτελεί ένα εργαστήρι πειραματισμών και χώρο κριτικής της σύγχρονης ζωής.

Δείτε όλα τα σχόλια