Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ρ. Πατεράκη - Ρ. Πιττακή για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής στο «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέην»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ. Πατεράκη - Ρ. Πιττακή για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής στο «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέην»

Κανένας σκηνοθέτης δεν είχε ποτέ αποδώσει θεατρικά το θρυλικό καλτ «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέην» του Ρόμπερτ Όλντριτς, που σφράγισαν με τις ερμηνείες τους η Τζόαν Κρόφορντ και η Μπέτι Ντέιβις, δίνοντας ρεσιτάλ αγριότητας. Το διάσημο θρίλερ του αμερικανικού κινηματογράφου, που είχε ενώσει αριστουργηματικά δυο ιέρειες του Χόλιγουντ, ανεβαίνει από τις 14 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Σφενδόνη, υπό την σκηνοθετική ματιά του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, με δυο σημαντικές ηθοποιούς: τη Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της Μπέιμπι Τζέην και τη Ρένη Πιττακή στον ρόλο της Μπλανς.

Ψυχολογικό θρίλερ και την ίδια στιγμή μαύρη κωμωδία, το «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέην», εδώ και πενήντα χρόνια έχει αποτελέσει το μήλον της Έριδος για τους ανθρώπους του θεάτρου. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χένρι Φάρελ, το έργο που θα δούμε έχει μια παγκόσμια πρωτιά: H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου θα παιχτεί, αφού μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο απελευθερώθηκαν τα δικαιώματα της θεατρικής διασκευής του.

Η θρυλική ταινία του Ρόμπερτ Όλντριτς ( «What Ever Happened to Baby Jane?») έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία όταν βγήκε στους κινηματογράφους το 1962, εκμεταλλευόμενη έντεχνα και τις φήμες της εποχής γύρω από το μίσος που έτρεφαν μεταξύ τους οι δύο διάσημες πρωταγωνίστριες της.

Και μόνο η ιδέα της Μπέτι Ντέιβις και της Τζόαν Κρόφορντ στο ίδιο πλάνο, πόσο μάλλον σε μια ολόκληρη ταινία που θέλει την πρώτη να βασανίζει τη δεύτερη, θα ήταν αρκετή για να κάνει το έργο του Ολντριτς κλασικό, ειδικά σε μια εποχή που οι δύο αντίπαλες ντίβες έκαναν τα πάντα για να μείνουν στην επικαιρότητα. Η ταινία ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, και ο ρόλος της Μπέιμπι Τζέην χάρισε στην Ντέιβις και την ενδέκατη υποψηφιότητα της στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η υπόθεση αφορά δύο ηλικιωμένες αδερφές, πρώην σταρ της αμερικανικής σόουμπιζ. Η μία είναι η αυταρχική Τζέην Χάντσον (Ρούλα Πατεράκη), αλλοτινό παιδί-θαύμα στα λαμπερά σόου του 1917, που δεν κατάφερε όμως να κάνει σπουδαία καριέρα ως ενήλικη, ενδεχομένως και γιατί πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη σκιά της ομορφότερης και πιο ταλαντούχας αδελφής της, Μπλανς (Ρένη Πιττακή ). Εκείνη, αλλοτινή σταρ του Χόλιγουντ, είδε το λαμπερό της άστρο να σβήνει ύστερα από ένα μυστηριώδες τροχαίο που την έχει καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι.

Είκοσι χρόνια μετά από το τραγικό ατύχημα για κάποιους, απόπειρα δολοφονίας για άλλους, οι δυο τους συνεχίζουν να μένουν μαζί σε μία παρηκμασμένη έπαυλη. Όταν η πραγματικότητα αρχίζει να τις πιέζει, το πάλαι ποτέ χρυσό κορίτσι, η Τζέην, εκτροχιάζεται σε ένα μοναδικό σαδιστικό παιχνίδι χωρίς φραγμούς.

Τη μετάφραση επιμελείται ο Αντώνης Γαλέος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Απόλλων Παπαθεοχάρης, τη μουσική ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα. Συμμετέχουν ακόμη οι: Στέλλα Γκίκα, Πηνελόπη Μαρκοπούλου και Αλέξιος Διαμαντής.

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή- 16 ευρώ (Κανονικό), 12 ευρώ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Ανέργων).

Σάββατο, Κυριακή- 18 ευρώ (Κανονικό), 14 ευρώ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL