Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Λέανδρος Πολενάκης / Λέανδρος Πολενάκης: "Και το πιο υπερρεαλιστικό σενάριο πρέπει να έχει μια πραγματική βάση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λέανδρος Πολενάκης / Λέανδρος Πολενάκης: "Και το πιο υπερρεαλιστικό σενάριο πρέπει να έχει μια πραγματική βάση"

Ήταν μερικά χρόνια πριν όταν ο Λέανδρος Πολενάκης εντόπισε, σε μια ρωσική εφημερίδα, μια είδηση "με πολύ ενδιαφέρον", που στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή ενός θεατρικού έργου με τίτλο"Κόκκινο Φεγγάρι" (Σκιές του Τσέχωφ), που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κωτσή, στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού έργου του 21ου αιώνα.

"Η είδηση αφορούσε δύο γυναίκες που ξεσπιτώθηκαν αρκετές φορές λόγω του πολέμου και κατέληξαν σε ένα σπίτι όπου ξαφνικά εμφανίστηκαν δύο άνδρες από το πουθενά και τους είπαν ότι πρέπει να φύγουν, γιατί το σπίτι θα ανατιναχθεί! Οι γυναίκες αρνήθηκαν και έμειναν αμετακίνητες. Αυτό μετά από αρκετά χρόνια σκέφτηκα να το κάνω θέατρο", μας εξηγεί ο γνωστός κριτικός θεάτρου και συγγραφέας. "Νομίζω ότι και το πιο υπερρεαλιστικό σενάριο πρέπει να έχει μια πραγματική βάση. Άλλωστε η πραγματικότητα είναι πολλές φορές υπερρεαλιστική, κάτι που ωστόσο δεν καταλαβαίνουμε, καθώς την έχουμε συνηθίσει ως πραγματικότητα", προσθέτει.

Στην ερώτηση πόσο επηρεάζει και πόσο ευθύνεται για τη συγγραφή θεατρικών έργων η ενασχόλησή του με την κριτική, ο κ. Πολενάκης σημειώνει πως "για λόγους δεοντολογίας, κριτική θεάτρου και συγγραφή θεατρικού έργου θεωρούνται μη συμβατά, γι' αυτό και τα έργα που έχω γράψει δεν τα πολυκυκλοφορώ!», λέει χαριτολογώντας.

Ρωτώντας τον εάν το νέο του θεατρικό έχει κάποιες αναφορές σε αγαπημένους του συγγραφείς, όπως ο Τσέχωφ, καθώς ο πλήρης τίτλος είναι "Κόκκινο Φεγγάρι" (Σκιές του Τσέχωφ), απαντά ευθέως: «Όλοι έχουμε κάποιους συγγραφείς που αγαπάμε και προτιμάμε, αλλά δεν τολμάμε να αναμετρηθούμε μαζί τους. Σε αυτό υπάρχουν κάποια τσεχωφικά στοιχεία, σαν μια σπουδή στον Τσέχωφ, που προέκυψαν από την αγάπη μου στη ρωσική λογοτεχνία και το θέατρο. Ο Τσέχωφ μου αρέσει γιατί δεν κάνει κήρυγμα, το μόνο που λέει είναι πάρτε πρωτοβουλίες, πάψτε να είστε μοιρολάτρες".

Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης και την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Λία Βιτάλη, ο Τσέχωφ στο έργο του Πολενάκη γίνεται ο θεμέλιος λίθος όπου πάνω του χτίζεται μια σύγχρονη πραγματικότητα, με ήρωες παλλόμενους από ζωή. Ήρωες που βρίσκονται σ’ ένα αέναο παιχνίδι με τον χρόνο και τις σκιές του παρελθόντος τους, που όμως κάποια στιγμή θα το αφήσουν πίσω τους.

«Το Κόκκινο Φεγγάρι δεν θα σας πω ποιο είναι, είναι ένα εύρημα», υπογραμμίζει ο Λέανδρος Πολενάκης και αφηγείται την ιστορία του έργου του: «Πρόκειται για δυο γυναίκες, αδελφές, που έχουν επιβιώσει στη Ρωσία μετά από έναν μεγάλο πόλεμο, από τον οποίο η χώρα βγήκε νικήτρια. Έχουν αποσυρθεί σε μια ασήμαντη επαρχιακή πόλη και ζουν κλεισμένες σε ένα σπίτι, μέσα στο οποίο ζούσαν και οι τρεις αδελφές του Τσέχωφ πριν φύγουν, αλλά δεν ξέρουμε πού πήγανε, δεν ξέρουμε δηλαδή αν έφτασαν στη Μόσχα γιατί ακολούθησε ένας καταστροφικός και αιματηρός πόλεμος. Αυτές οι δυο αδελφές είναι πολύ δεμένες αλλά και πολύ ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους μαλώνουν για το ποια θα κάνει δική της... τη σκιά ενός νεκρού που υπάρχει στο σπίτι. Ώσπου εμφανίζονται δυο άντρες από το πουθενά και το παιχνίδι αντιστρέφεται. Τότε οι δυο γυναίκες κάνουν πάσα η μια στην άλλη το φάντασμα, διεκδικώντας αληθινούς άντρες. Πρόκειται για δυο πυροτεχνουργούς που ήρθαν να εξουδετερώσουν μια βόμβα που βρίσκεται στα θεμέλια του σπιτιού και γίνονται ο καταλύτης να λυθούν οι εμπλοκές και τα προβλήματα του παρελθόντος, σε ένα έργο όπου το τέλος έχει τις δικές του ανατροπές", σύμφωνα με τον συγγραφέα του.

«Κόκκινο Φεγγάρι» (Σκιές του Τσέχωφ) του Λ. Πολενάκη

Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια: Δημήτρης Κωτσής

Παίζουν οι: Έφη Βενιανάκη, Σοφία Ορφανού, Βασίλης Μπατσακούτσας, Τίτος Λίτινας

Θέατρο «Αγγέλων Βήμα»

Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 7 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL