Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
ΕΙΔΑ Latinitas Nostra / Η «Σαλώμη» στο χαμάμ του Νίκου Καραθάνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΙΔΑ Latinitas Nostra / Η «Σαλώμη» στο χαμάμ του Νίκου Καραθάνου

Ένα ανατολίτικο λουτρό, περίκλειστο με καφασωτά και γεμάτο νεανικά κορμιά, βγαλμένο, λες, από πίνακα του καθ' ημάς οριενταλιστή Θεόδωρου Ράλλη, είναι ο χώρος του δράματος. Εκεί όπου η γοητευτική Σαλώμη θα απαιτήσει από έναν τερατωδώς πλαδαρό και παραδομένο στις ηδονές Ηρώδη την κεφαλή του Βαπτιστή επί πίνακι...

Μέσα σε αυτόν τον κόσμο που έπλασαν η σκηνοθετική προσέγγιση του Νίκου Καραθάνου και η σκηνογραφική φαντασία της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, οι Latinitas Nostra και ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος αποφάσισαν να επιστρέψουν στην «πατρική εστία», στα «σωθικά της μπαρόκ μουσικής», ερμηνεύοντας το ορατόριο του 17ου αιώνα San Giovanni Battista, του συνθέτη Alessandro Stradella (1639-1682), σε λιμπρέτο του Ansaldo Ansaldi, που διεκτραγωδεί τη βιβλική ιστορία του Ιωάννη του Βαπτιστή και του αποκεφαλισμού του.

Αξιοποιώντας τις κατακτήσεις του Δεκαημέρου του, ο Νίκος Καραθάνος πέρασε στην εποχή του μπαρόκ αξιοποιώντας σκηνικά πλήρως την αρματωσιά της. Το θρησκευτικό στοιχείο μπλέκει αξεδιάλυτα με το ερωτικό, σε μια σκηνή βαρυφορτωμένη τόσο από το πλήθος που σχηματίζουν οι δύο επταμελείς «χοροί», αγοριών και κοριτσιών, με κορμιά που μπλέκουν αδιάκοπα, όσο και από τους ηθοποιούς που εικονογραφούν με την παρουσία τους την οριενταλιστική τρυφηλότητα, δίνοντας φελινικούς τόνους στη σκηνική σύνθεση.

Η Σαλώμη των Latinitas Nostra αποδεικνύει ότι οι νεότεροι λυρικοί τραγουδιστές μπορούν να διακριθούν όχι μονάχα στα λυρικά μέρη αλλά και στην υπόκριση. Ανάμεσά τους θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τον Νίκο Σπανό, που ειδικεύεται στο μπαρόκ, ο οποίος ερμήνευσε εξαιρετικά το μέρος του Ιωάννη, γραμμένο από τον Stradella για έναν από τους διασημότερους «καστράτο» του 17ου αιώνα, τον Giovanni Francesco Grossi.

Ένα εντυπωσιακό δίδυμο αποτέλεσαν η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, στον ρόλο της Σαλώμης, που διακρίθηκε εξίσου στον αισθησιακό χορό των επτά πέπλων, υπό τους ήχους ενός ανατολίτικου τσιφτετελιού, και ο Μάριος Σαραντίδης, που ερμήνευσε τον Ηρώδη ντυμένος ένα βαρύ (και προφανώς ζεστό) κοστούμι προκειμένου να εμφανίζεται απίστευτα βαρύς, με τις σάρκες του να ξεχειλίζουν. Την Ηρωδιάδα ερμήνευσε η Μαρία Παλάσκα και τον Σύμβουλο ο Jason Darnell.

Ήταν ένας εξαίσιος περισπασμός στην κατήφεια των ημερών...

Σπύρος Κακουριώτης

info

ΣΑΛΩΜΗ του Alessandro Stradella. Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος. Μπαρόκ σύνολο Latinitas Nostra.  Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν - Φρυνίχου. Έως 2 Ιουλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL