Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΙΑΣΟ "ΒΗΜΑΤΑ" / Ο "Φώντας" στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΙΑΣΟ "ΒΗΜΑΤΑ" / Ο "Φώντας" στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη

Σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, τον Μήτσο Ευθυμιάδη, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατό του, το 2003, επιστρέφει ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, παρουσιάζοντας από σήμερα και για έναν περίπου μήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, τον Φώντα.

Ο Φώντας είναι το δεύτερο έργο, μετά τους Προστάτες, που καθιέρωσε τον Μήτσο Ευθυμιάδη στη νεοελληνική δραματουργία, με το ανέβασμά του από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν την περίοδο 1977-78, για να ακολουθήσουν O φονιάς (1981-83) και το Πέρα από τη νύχτα (1997).

Με αφορμή τη σχέση ενός ζευγαριού, του Βούλη και της Αριστέας, ο συγγραφέας θέτει στο επίκεντρο του έργου του τις εκμεταλλευτικές σχέσεις στους κόλπους της μικροαστικής οικογένειας. Ο Βούλης (Α. Ξένος), ένας άχρηστος σύζυγος, παρασιτεί εις βάρος της Αριστέας (Ε. Γερασιμίδου). Συντηρεί και παρατείνει την κατάσταση αυτή προς όφελός του, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα παραπλάνησης. Ένα από αυτά είναι και ο Φώντας. Πρόσωπο ανύπαρκτο, όμως κεντρική αναφορά του έργου, που συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου...

Το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Ξένου, πρωτότυπη μουσική από τους KollektivA και σκηνικά - κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL