Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
"ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΕΣ" ΣΤΟ ΤΕΧΝΗΣ / Βιογραφίες γυναικών από την Κατερίνα Ευαγγελάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΕΣ" ΣΤΟ ΤΕΧΝΗΣ / Βιογραφίες γυναικών από την Κατερίνα Ευαγγελάκου

Δύο κείμενα που τα χωρίζουν σχεδόν δύο αιώνες ενώνει σε μια παράσταση η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάκου, τις Φανερωμένες, που παρουσιάζεται από χθες στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου.

Δύο γυναίκες, (αυτο)βιογραφούμενες, ενώνουν αυτά τα δύο, χρονικά τόσο απομακρυσμένα μεταξύ τους, κείμενα. Η μία είναι η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, που αποτελεί μία από τις πρώτες (αν όχι την πρώτη) Ελληνίδες συγγραφείς και το κείμενο της Αυτοβιογραφίας της. Η δεύτερη είναι η ηρωίδα του έργου της Ρούλας Γεωργακοπούλου Φανερωμένη, ένα κορίτσι που βιώνει το πέρασμα στην εφηβεία την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Ούτε παιδί ούτε έφηβη, ζει την ορμονική της έκρηξη προσπαθώντας να διαχειριστεί την υποχώρηση της παιδικής παντοδυναμίας και την ανάδυση της πρώιμης σεξουαλικότητάς της. Αυτοδίδακτη και μόνη μπροστά σ' αυτά τα νέα δράματα, η Φανερωμένη προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα με μοναδικό βοήθημα τα σχολικά της βιβλία και τη στρεβλή παιδεία της εποχής της χούντας.

Ιδανική συνομιλήτριά της σε αυτήν την καταβύθιση στον άγνωστο εαυτό η Ελισάβετ Μαρτινέγκου, η δική μας Σιμόν ντε Μποβουράρ, που έζησε στη Ζάκυνθο ακούγοντας τον απόηχο της επανάστασης του 1821 "ξεχωρισμένη από την ανθρωπίνην εταιρίαν, κατά το βάρβαρον και αφύσικον και απάνθρωπον ήθος της εποχής", όπως σημειώνει στην Αυτοβιογραφία της. Ένα κείμενο που προικίζει τη νέα ελληνική γραμματεία με τη φωνή ενός κοριτσιού που ζει μέσα στο μυαλό του, αφού του απαγορεύεται να ζήσει μέσα στο σώμα του.

Εδώ, σε αυτό το κορίτσι που πρέπει να αρνηθεί το σώμα του και να ζήσει σαν ασώματος κεφαλή, συναντιέται η Ζάκυνθος του 1821 με την Αθήνα του 1967, συναντιούνται οι δύο Φανερωμένες, έτσι όπως τις διαβάζει η Κατερίνα Ευαγγελάκου και τις ερμηνεύει η Μαρία Ζορμπά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κ. Ευαγγελάκου παρουσίασε την Φανερωμένη της Ρ. Γεωργακοπούλου τον περασμένο Μάιο, σε μορφή αναλογίου, με την ίδια ερμηνεύτρια, στο πλαίσιο των "Αναγνώσεων" του Εθνικού Θεάτρου.

Η παράσταση Φανερωμένες θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Τα σκηνικά επιμελούνται οι Κλειώ Γκιζελή και Ιουλία Βεντίκου, τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης και τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL