Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
"ΦΛΑΝΤΡΩ" ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ / Από την ηθογραφία στην "τραγωδία του πόθου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΦΛΑΝΤΡΩ" ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ / Από την ηθογραφία στην "τραγωδία του πόθου"

Έναν σημαντικό σταθμό της ελληνικής δραματουργίας των αρχών του 20ού αιώνα, τη Φλαντρώ του Παντελή Χορν, παρουσιάζει από σήμερα το Εθνικό Θέατρο στη Νέα του Σκηνή, σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου, που κρατά και τον ομώνυμο ρόλο.

Έργο γραμμένο στα 1925, από έναν τολμηρό δραματουργό, που προσπάθησε να προχωρήσει την ηθογραφία της εποχής, μπολιάζοντάς τη με στοιχεία του ψυχολογικού θεάτρου, χαρακτηρίστηκε από τον συγγραφέα της ως «τραγωδία του πόθου», η οποία εμπνέεται από τις σκοτεινές περιοχές του ερωτικού ενστίκτου, που καθορίζει την ανθρώπινη μοίρα.

Η ηρωίδα του, η αρχόντισσα Φλαντρώ, χήρα με δύο κόρες από διαφορετικούς γάμους, ζει για χρόνια καταπιεσμένη και στερημένη από έρωτα. Η εμφάνιση ενός νεαρού άντρα στο σπίτι της θα ταράξει την ανέραστη καθημερινότητα, βγάζοντας στην επιφάνεια μυστικά και απωθημένα που σκιάζουν την ψυχή της. Αποφασίζει να δώσει τον νεαρό άντρα στη μεγάλη της κόρη, ελπίζοντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα τον κρατήσει κοντά της και συγχρόνως θα τον απομακρύνει από τη δεύτερη κόρη της, την οποία ζηλεύει και ανταγωνίζεται. Όμως ο ανεκπλήρωτος ερωτικός πόθος που κάποια στιγμή ξεσπά δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο στο πέρασμά του.

Η Φλαντρώ ανέβηκε από τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη την ίδια χρονιά που γράφτηκε, προκαλώντας σκάνδαλο στην κοινή γνώμη της εποχής. Ήταν ένα έργο ίσως πολύ τολμηρό και ρηξικέλευθο για την εποχή του. Δεν παρουσιάστηκε ξανά παρά μόνο το 1979, πάλι από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία τότε του Ντίνου Δημόπουλου, με πρωταγωνίστριες την Αλέκα Κατσέλη και την Κάκια Παναγιώτου, σε διπλή διανομή.

Στην τωρινή παραγωγή παίρνουν μέρος επίσης οι ηθοποιοί Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ελεάνα Στραβοδήμου, Φαίδων Καστρής, Σεβίλλη Παντελίδου, Μιχάλης Σαράντης. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης, τη μουσική ο Τάκης Φαραζής και τη χορογραφία η Αποστολία Παπαδαμάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL