Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Η ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ 85 / Γενέθλια αποτίμησης, με το βλέμμα στο αύριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ 85 / Γενέθλια αποτίμησης, με το βλέμμα στο αύριο

Με μια διπλή γιορτή, ένα συμπόσιο και μια συναυλία, τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών τίμησαν τα 85 χρόνια από την ίδρυση της συλλογικότητας που στόχευσε και συνέβαλε στην καλύτερη άσκηση της κριτικής στη χώρα μας.

Στην προχθεσινή εκδήλωση στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, νέοι επιστήμονες και ερευνητές παρουσίασαν πτυχές από τη θεσμική και παραστατική πραγματικότητα του ελληνικού μουσικού και θεατρικού τοπίου των δεκαετιών 1920-30, ενώ γνωστοί κριτικοί θεάτρου και μουσικής από την Αθήνα και την περιφέρεια ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κριτικός λόγος στο κατώφλι του 21ου αιώνα, τη σχέση του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τα μεγάλα διακυβεύματα της κριτικής ως λειτουργήματος με ζωντανή κοινωνική αναφορά. Ο πρόεδρός της, Κυριάκος Λουκάκος, τόνισε στην ομιλία του την ιδιαίτερη σημασία της Ένωσης ως φορέα συλλογικής θεματοφυλακής του λειτουργήματος της κριτικής και των σκληρών όρων της δεοντολογικής άσκησής του.

Το συμπόσιο συμπλήρωσε η απογευματινή συναυλία με έργα των Μανώλη Καλομοίρη, Μάριου Βάρβογλη, Νικολάου Λάβδα, Κώστα Χαραλαμπίδη, Γιώργου Λεωτσάκου και Λιάνας Ρουσσιάνου-Πιπεράκη, μουσικοσυνθετών που σχεδόν όλοι υπήρξαν ή είναι μέλη της Ένωσης. Ερμήνευσαν η σοπράνο Ιουλία Τρούσσα, οι πιανίστες Ελένη Ραπτάκη και Θάνος Μαργέτης, καθώς και η Αγγελίνα Τκάτεβα στο εξωτικό τζίμπελ. Παράλληλα, στην κατάμεστη αίθουσα του "Παρνασσού", ποιήματα του Γιάννη Βαρβέρη, επίσης μέλους της Ένωσης, απήγγειλε η Αλίκη Βαρβέρη, ενώ ο Πάρις Τακόπουλος διάβασε αποσπάσματα από την Κενή Διαθήκη του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL