Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Παπαδιαμάντης δια χειρός Αβδελιώδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παπαδιαμάντης δια χειρός Αβδελιώδη

Δύο από τα αριστουργηματικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Το Μυρολόγι της Φώκιας" και "Το Καμίνι», σε δραματουργία και σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη παρουσιάζονται στο Διεθνές Κέντρο Θεάτρου Άτροπος, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 26, στο Μεταξουργείο, τα Σάββατα 18 και 25 Ιανουαρίου και 1 και 8 Φεβρουαρίου, σε ερμηνεία Αλεξίας Φωτιάδου.

Στην παράσταση έρχονται σε αντιπαραβολή δύο εκ διαμέτρου αντίθετα συμβάντα: η απώλεια του θανάτου και ο θρίαμβος της ζωής.

Στο «Μυρολόγι της Φώκιας", ένα μικρό κορίτσι, η Ακριβούλα, πέφτει από τον γκρεμό στη θάλασσα. «Φαινομενικά το συμβάν οφείλεται σε μια κακή συμπαιγνία, με την ακούσια συνύπαρξη των πέριξ ανθρώπων και των στοιχείων της φύσης. Ωστόσο, το αποκαλυπτικό βλέμμα του Παπαδιαμάντη εντοπίζει, χωρίς να το διατυμπανίζει, την κύρια αιτία αυτού του ατυχήματος: η Ακριβούλα, παρασυρόμενη από τη μουσική ενός αυλητή, καθυστερεί να φτάσει στη γιαγιά της κι όταν ξαφνικά βλέπει πως έχει νυχτώσει, πανικόβλητη παίρνει τρέχοντας το λάθος μονοπάτι» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Στο «Καμίνι», όπως αναφέρει, έχουμε μια διήγηση ανείπωτου οίστρου και χαράς που πηγάζει από ένα δεκαοχτάχρονο κορίτσι, την Τούλα. «Το κορίτσι αυτό θα μπορούσε να ήταν η μικρή Ακριβούλα από 'Το Μυρολόγι της Φώκιας' αν δεν έχανε τη ζωή της από πανικό στα εννιά της χρόνια. Μέσα από μια λυρικότατη εισαγωγή, που σπάνια συναντά κανείς στην παγκόσμια λογοτεχνία, το διήγημα καταλήγει να περιγράφει πάλι μια πτώση από γκρεμό. Αυτή τη φορά, όμως, είναι μια ηθελημένη πτώση ελευθερίας, με σκοπό η ηρωίδα να πέσει στην αγκαλιά του αγαπημένου της και ν’ απαλλαγεί από τη θλιβερή 'μοίρα' που της ετοιμάζει η οικογένειά της. 'Το Καμίνι' είναι η χαρούμενη αντίστιξη στο 'Μυρολόγι της Φώκιας'».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL