Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Tο τοπίο της ψυχής μας στα χρόνια της κρίσης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Tο τοπίο της ψυχής μας στα χρόνια της κρίσης...

«Τα τελευταία πέντε χρόνια αποφάσισα να επεξεργαστώ με όλα τα μέσα που διέθετα, ζωγραφική, σινεμά, γράψιμο, τη φόρμα ενός 'συνολικού έργου'. Μια 'ενότητα της ποικιλίας' που θα περιέχει, όσο μπορώ πιο σφαιρικά, την αντίληψή μου για το τοπίο της ψυχής μας τα τελευταία δέκα χρόνια" αναφέρει ο Κυριάκος Κατζουράκης με αφορμή την έκθεσή του “Αναφορά στην Γκουέρνικα”, που μόλις εγκαινιάστηκε στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου, με διάρκεια έως και τις 27 Ιουλίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα της τελευταίας πενταετίας, ενώ παράλληλα, σε προγραμματισμένες ημέρες και ώρες, θα προβληθεί η ταινία "Ussak" που πραγματεύεται αντίστοιχα θέματα. Το storyboard της ταινίας θα εκτίθεται στην είσοδο του κτηρίου.

"Από την αρχή που ξεκίνησα τη σειρά 'Γκουέρνικα', μελετούσα τη σχέση του κυβισμού με τους καλλιτέχνες της ρώσικης πρωτοπορίας: Ελ Λισίτσκι, Καζιμίρ Μάλεβιτς, Τάτλιν, Ροτσένκο, Πόποβα. Μελετούσα τη χρήση των συμβόλων τους και τη σχέση τους με την κοινωνική επανάσταση του 1917. Δεν είχα στόχο να επαναλάβω τη χρήση τους, πρώτον γιατί οι κοινωνικές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, κυρίως όμως γιατί με ενδιέφερε περισσότερο η 'επαναπροσέγγιση' δικών μου επιθυμιών των πρώτων σπουδαστικών μου χρόνων (1963 - 1968 στην ΑΣΚΤ), τότε που πρωτοαντίκριζα τη βιαιότητα της κυβιστικής ζωγραφικής και με μπέρδευε, με αναστάτωνε, με γέμιζε αντιφάσεις αλλά και σεβασμό στο θάρρος των κυβιστών. Το πιο ενδιαφέρον που ανακάλυψα τότε ήταν η σχέση του κυβισμού με τους σουρεαλιστές» διευκρινίζει ο γνωστός εικαστικός και σκηνοθέτης.

Την έκθεση, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα τον Φεβρουάριο, επιμελείται ο Μάνος Στεφανίδης, που σημειώνει στον κατάλογο: «Η 'Guernica' του Κατζουράκη απλώνεται σε περισσότερες από σαράντα μικρές και μεγάλες συνθέσεις, αναμοχλεύει τα βασικά σύμβολα της πικασικής μυθολογίας και αναδεικνύει μια σειρά από καινούργια...».

Ο ζωγράφος θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις τα Σάββατα 18 Μαΐου και 1, 8, 15 και 29 Ιουνίου. Στον ίδιο χώρο θα προβληθεί και η ταινία "Ussak" την Παρασκευή 17 Μαΐου, την Παρασκευή 7 και την Πέμπτη 27 Ιουνίου, 6-8 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL