Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Μουσικοί καμβάδες" διά χειρός Καλδάρα

Έως την Κυριακή έκθεση στη Νάουσα "Βλέποντας τα έργα θα ήθελα οι θεατές να ακούνε μουσικές" τονίζει ο συνθέτης

Της Μάνιας Ζούση

 

“Προσπάθησα να μεταφέρω πάνω στον καμβά μουσικές εμπειρίες ή εικόνες και εμπνεύσεις που είχα” μας λέει ο Κώστας Καλδάρας, γνωστός όχι μόνο για τις συνθέσεις και τα τραγούδια του, αλλά και για τις ζωγραφικές του και τις εκθέσεις του, που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν συγκεντρώνοντας φανατικό κοινό.

Τέτοιες μέρες Αποκριάς συνηθίζει να εκθέτει έργα του στη Νάουσα, όπου διαμένει, ακολουθώντας και συνεχίζοντας μια παράδοση παλαιότερων ζωγράφων της πόλης. Αυτή τη φορά παρουσιάζει έως και την Κυριακή 10 Μαρτίου στον πολυχώρο “Έρια”μια σειρά από 34 έργα με θεματική που εμπνέεται από τη μουσική και τους μουσικούς κι έχει τίτλο “Μουσικοί καμβάδες”.

“’Βλέποντας τα έργα θα ήθελα οι θεατές να ακούνε μουσικές. Είναι επηρεασμένα από τραγούδια, στίχους και εικόνες” σημειώνει ο δημιουργός, που παρουσιάζει ελαιογραφίες και έργα με κάρβουνο. “Μου αρέσει να ζωγραφίζω το φως πάνω σε μαύρο χαρτόνι με άσπρη κιμωλία” ομολογεί.

Στη νέα αυτή έκθεση πρωταγωνιστούν τα χρώματα των ήχων, οι κινήσεις του χορού, τα μουσικά όργανα, αλλά και οι μορφές των μουσικών.

“Τα χρώματα είναι έντονα. Σε έναν πίνακα έχω αποδώσει ένα κουαρτέτο μουσικών του δρόμου που έπαιζαν το adagio του Αλμπινόνι στη Σεβίλλη. Πίσω τους διακρίνεται ένα κλειστό μαγαζί και γκράφιτι στον τοίχο. Από την άλλη έχω μια σειρά έργων που αφορούν την αρμονία σώματος και μουσικού οργάνου.

Επίσης υπάρχει ένα έργο που αφορά έναν Σύρο που είχα δει σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ, ζει στο Χαλέπι κι έχει γίνει σύμβολο του αγώνα και του πολέμου. Πρόκειται για την πολύ γνωστή εικόνα του ανθρώπου που κάθεται μέσα στο κατεστραμμένο σπίτι του ακούγοντας από γραμμόφωνο κλασική μουσική”.

Κάθε έργο του Κώστα Καλδάρα είναι και μια ιστορία. Από την έκθεση δεν λείπουν πορτρέτα δημοφιλών λαϊκών συνθετών και τραγουδιστών όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης ή ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Η έκθεση περιλαμβάνει και δύο μικρά σκίτσα που του είχαν ζητήσει πέρυσι για μια διεθνή έκθεση γελοιογραφίας με θέμα “Μουσική και μουσικοί”.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά 5 μ.μ. - 9 μ.μ. και Σάββατο - Κυριακή το πρωί 10 π.μ. - 14 μ.μ. και το απόγευμα 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις