Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Εικαστικός διάλογος με έναν Προμηθέα της τέχνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικαστικός διάλογος με έναν Προμηθέα της τέχνης

Σύγχρονοι γλύπτες και ζωγράφοι συνδιαλέγονται με το πνεύμα του Γιαννούλη Χαλεπά, ενός μεγάλου και αυθεντικού καλλιτέχνη, στο πλαίσιο της αφιερωματικής έκθεσης που πραγματοποιείται με αφορμή την κήρυξη του 2018 ως έτους Χαλεπά και της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τον θάνατό του. Η έκθεση «Με αφορμή τον Γιαννούλη Χαλεπά» στην ena Contemporary των Κaplanon, με διάρκεια έως τις 13 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από την ελευθερία και την τόλμη του. Μέσω της έκθεσης δίνεται στους σύγχρονους συμμετέχοντες δημιουργούς η αφορμή να αναλογιστούν τις τεράστιες διαστάσεις της καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Τήνιου γλύπτη που συνέβαλε στην απελευθέρωση της τέχνης γενικότερα -και όχι αποκλειστικά της γλυπτικής- από αγκυλώσεις και παρανοήσεις αιώνων μέσω της ανεπιτήδευτης ειλικρίνειας της έκφρασής του, που μπόρεσε να ενσκήψει στην πραγματική ουσία της δημιουργίας.

«Στον Χαλεπά, όλοι οι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, ανεξάρτητα από το μέσο που έχουν επιλέξει για να εκφραστούν, βρίσκουν στην ουσία έναν Προμηθέα της τέχνης, έναν απελευθερωτή, που, με το ρηξικέλευθο για την εποχή έργο του, κατέκτησε για λογαριασμό τους ελευθερίες που σήμερα θεωρούνται κεκτημένα δικαιώματα» σημειώνει η ιστορικός τέχνης Χριστίνα Σωτηροπούλου.

Η έκθεση φιλοδοξεί να δώσει στους σύγχρονους δημιουργούς το εφαλτήριο για μια προσέγγιση μεταξύ μέντορα και επιγόνων που αψηφά τη χρονική διάσταση μεταξύ τους, μεταφέροντάς τους στο σήμερα. Βασική της επιδίωξη είναι η δημιουργική επικοινωνία μεταξύ του παρελθόντος με το παρόν, όπου, όμως, το χθες δεν συνεπάγεται το παλιό, το παρωχημένο, αλλά, αντιθέτως, το καινούργιο, το ουσιαστικό. Είναι λοιπόν μεγάλη η πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι θα πρέπει να στοιχειοθετήσουν, μέσω της καλλιτεχνικής τους πρότασης, έναν λόγο που θα αποτελεί έμπρακτα τη δική τους δημιουργική επανερμηνεία των όσων ο Χαλεπάς τους δίδαξε με το παράδειγμά τους. Στόχος της έκθεσης είναι να αποδείξει ότι από τον Χαλεπά έως τους καλλιτέχνες του σήμερα υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική συνέχεια, μια αδιατάρακτη πορεία δημιουργίας που καθημερινά καθιστά το έργο των καλλιτεχνών - προτύπων του παρελθόντος ζωντανό και επίκαιρο ακόμη και σήμερα μέσα από το έργο των σύγχρονων επιγόνων τους.

Η έκθεση, επί της Βαλαωρίτου 9Γ, είναι ανοιχτή Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 11.30 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. και το Σάββατο από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL