Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Τέχνη στον κήπο του Ιόλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέχνη στον κήπο του Ιόλα

“Ο Ιόλας ήθελε να φτιάξει την Αλεξάνδρεια της τέχνης στην Αγία Παρασκευή, ένα campus, ένα εργοτάξιο εξαιρετικών αισθημάτων όπου θα έρχονται οικογένειες, παιδιά, κάτοικοι της περιοχής κι όχι μόνο, αποκτώντας μια πνευματική ανάταση”, έλεγε χθες το μεσημέρι, στον κήπο της περίφημης βίλας στην Αγία Παρασκευή, ο στενός συνεργάτης και βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα Νίκος Σταθούλης, που από κοινού με τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλο παρουσίασαν την καλή είδηση της ημέρας: το άνοιγμα του κήπου για πρώτη φορά στο κοινό από αύριο έως και τις 27 Σεπτεμβρίου με τη διοργάνωση θεατρικών και μουσικών παραστάσεων ελεύθερης εισόδου.

“Το κτήμα Ιόλα των 6.700 τ.μ., από κοινού με τη βίλα των 1.600 τ.μ., έχει περιέλθει μετά από αγορά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του -εργολάβο που το είχε αγοράσει από τους κληρονόμους του Ιόλα- στα χέρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής που σχεδιάζει να το αξιοποιήσει για τους δημότες με έναν σύγχρονο και πρωτότυπο τρόπο”, μας εξηγούσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας πως τον Ιούνιο του 2019 θα δημοπρατηθεί η μελέτη και το 2020 θα δημοπρατηθεί το έργο ανάπλασης του χώρου.

Όσον αφορά τη βίλα, θα ανοίξει στο κοινό όταν ολοκληρωθεί η ανάπλασή της μετά την επιχορήγηση ύψους διόμισι εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ που έχει περιέλθει στον Δήμο. “Περίπου σε δυο χρόνια πιστεύουμε ότι θα έχουμε εδώ έναν ανακαινισμένο χώρο. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ίδρυμα - μουσείο-πολιτιστικό χώρο αντάξιο της φήμης του Ιόλα, με αίθουσες εκθέσεων, πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων, βιβλιοθήκης, διδασκαλίας, πολυμέσων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο για το Δήμο μας”, πρόσθεσε.

Στις 28 Φεβρουαρίου η τότε υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έκανε δεκτή την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και ενέκρινε να προχωρήσει η πρόταση χρηματοδότησης της ανάπλασης.

“Τα όνειρα, έλεγε ο Ιόλας, είναι ακριβά, δεν είναι τζάμπα, κάτι που το πλήρωσε πολύ”, ανέφερε ο Νίκος Σταθούλης προσθέτοντας πως “χάριζε στο κράτος τη βίλα με όλα τα έργα τέχνης μέσα και δεν το αποδέχθηκαν. Πόρνο τον ανέβαζαν, αρχαιοκάπηλο τον κατέβαζαν. Τώρα πια, όσα δεν κατάφεραν δέκα υπουργοί Πολιτισμού και άλλοι τόσοι δήμαρχοι, τα κατάφερε ο νυν δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, αγοράζοντας το κτήμα και τη βίλα για τρία εκατομμύρια ούτως ώστε να αναστηθεί αυτό το εμβληματικό τοπόσημο αλλά να δημιουργηθεί κι ένας θεσμός που, είτε λέγεται 'Τέχνες στους κήπους του Ιόλα', είτε 'Ίδρυμα Αλέξανδρου Ιόλα', θα ξαναστηθεί από τις στάχτες του όπως ο Φοίνικας. Ένας τόπος λεηλασίας, που τριάντα χρόνια τον κλέβανε, μετατρέπεται στο όνειρο του Ιόλα να γίνει ένα campus που θα έρχονται οι δημότες με τα παιδιά τους, τα σκυλιά τους, να παίζουν, να κάνουν πικ-νικ και να βλέπουν τα έργα τέχνης δίπλα τους. Μέσα στο σπίτι υπάρχουν ακόμα τέσσερα εμβληματικά έργα του Takis που δεν τα έκλεψαν γιατί δεν ήξεραν τι είναι, τέσσερα τεραστίων διαστάσεων γκονγκ (δυο ξύλινα και δυο σιδερένια) που έχουν παρουσιαστεί στο Μπομπούρ. Ούτε και οι κληρονόμοι τα πήραν, γιατί ήταν πολύ βαριά! Είναι τα εμβληματικότερα, τα πλέον συγκλονιστικά μουσικά κομμάτια του γλύπτη. Θα τα αποκαταστήσουμε. Και θα έρχονται από όλη τη χώρα, όπως πριν από λίγους μήνες έκαναν εκπαιδευτική εκδρομή από το πανεπιστήμιο Columbia για να δουν το σπίτι του Αλέξανδρου Ιόλα. Ελπίζω ότι αρχές του 2021 να μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες του μουσείου και της βίλας και να υποδεχθούμε τον κόσμο. Όσον αφορά τα έργα τέχνης, έχουμε μεγάλες προσφορές από καλλιτέχνες και από ιδρύματα”, κατέληξε .

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν αύριο με τη θεατρική παράσταση “Αλέξανδρος Ιόλας” σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Χριστόφορου Αντωνιάδη, τη Δευτέρα θα εμφανιστούν η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Έλλη Πασπαλά και θα παρουσιαστεί εικαστική εγκατάσταση των Νάιρας Στεργίου και Εριφύλης Βενέρη, την Τρίτη θα δοθεί η παράσταση “Ανδρομάχη”, την Τετάρτη θα εμφανισθεί ο Σταύρος Λάντσιας με το σεξτέτο του και στις 27 του μήνα οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με “Κινηματογράφο και Μουσική”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL