Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εικαστική πολυχρωμία στην καρδιά της πόλης

Με τον αέρα που της δίνει η μετεγκατάσταση στο κτήριο του Ωδείου Αθηνών, κορυφαίο δείγμα του αθηναϊκού μοντερνισμού διά χειρός Ιωάννη Δεσποτόπουλου, η Art Athina, που εγκαινιάστηκε χθες βράδυ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρόντων του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, του υφυπουργού πολιτισμού Κώστα Στρατή, πλήθους καλλιτεχνών, φιλότεχνων, συλλεκτών, επιμελητών και διευθυντών μουσείων, δείχνει να βρίσκει τον χώρο που της ταιριάζει στο κέντρο της πόλης. Για έναν “δυναμικό και ζωντανό θεσμό, σημείο αναφοράς και συνάντησης νέων και πρωτοπόρων ιδεών, πρόσφορο έδαφος για σύγχρονα ρεύματα και κινήματα τέχνης” μίλησε η Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης. Η ίδια ανακοίνωσε και τον νικητή του βραβείου που θεσπίστηκε σε συνεργασία με το Copelouzos Family Art Museum, αξίας 10.000 ευρώ, και απονεμήθηκε στον Χρήστο Μπουρονίκο.

Μεγαλύτερη σε διάρκεια φέτος, η Art Athina, που ολοκληρώνεται την Κυριακή 24 Ιουνίου, φιλοξενεί 53 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις καινοτομίες που εισάγει, όπως τις παρουσίασε η καλλιτεχνική της διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου, είναι, όπως σημείωσε, “η διαρκής παρουσία της όλο τον χρόνο”, καθώς το Educational Program, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στοχεύει στη σύνδεση νέων εικαστικών με γκαλερί μέσα από από τα ατελιέ τους. Μέσω του Αrt Athina Workspace, έξι καλλιτέχνες από την Αυστραλία, την Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία θα εγκατασταθούν για τέσσερις εβδομάδες στην Αθήνα για να εμπνευστούν από την πόλη και να δημιουργήσουν επιτόπου τα έργα τους, τα οποία και θα φιλοξενηθούν στα περίπτερα των γκαλερί που τους εκπροσωπούν.

Στο Main φιλοξενούνται οι γκαλερί, στο Highlights οι νέες γκαλερί από το εξωτερικό που φέτος είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, στο Feature, ενότητα με θεματική που οργανώνεται από έναν επιμελητή, η Άρτεμις Μπαλτογιάννη παρουσιάζει το “Pseudomorphs”. Βασικό θέμα το αφιέρωμα στο ιταλικό και σουηδικό design της περιόδου 1945-1975 μέσα από σπάνια έργα αρχιτεκτόνων, πρωτοπόρων του παγκόσμιου κινήματος του μοντερνισμού, που παρουσιάζει η Gallery Antiqua. Στην ενότητα Video περιλαμβάνεται η προβολή έργων της Σουηδής Νάταλι Ντζάρμπεργκ και της Ολλανδής Ρινέκε Ντίτζκστρα, ενώ στο Tribute τιμάται η μνήμη της Αυστριακής ζωγράφου γεωργιανής καταγωγής Ταμούνα Σιρμπιλάντζε. Θα παρουσιαστούν επίσης έργα της συνεργάτιδας και συζύγου του Φρανζ Βεστ, η οποία κινήθηκε ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διπλή μάχη

Τη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από τον Αλέξη Τσίπρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένας αγώνας που δίνεται...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο