Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Πρόσω ολοταχώς για τα εγκαίνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσω ολοταχώς για τα εγκαίνια

Έναν χρόνο μετά την ενεργοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, ύψους 13 εκατ. ευρώ, για την αποπεράτωση του κτηρίου Β' και την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης, και αφού μεσολάβησαν οι απαραίτητες επικαιροποιήσεις των μελετών και οι όποιες τροποποιήσεις χρειάστηκαν σε τεχνικά σημεία, οι μηχανές στο εργοτάξιο ξαναμπαίνουν σε εντατικούς ρυθμούς. Ο στόχος είναι "το δεύτερο εξάμηνο του 2019 να παραδοθεί το κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης", όπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου στο εργοτάξιο και την ξενάγησή της από τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στους χώρους του νέου μουσείου.

Όπως είναι γνωστό, στο κτήριο Β', το παλιό κτήριο της Πινακοθήκης, θα προστεθούν μια γυάλινη προέκταση και τρίτος όροφος που θα φιλοξενήσει το αναψυκτήριο. Η μουσειογραφική μελέτη είναι έτοιμη και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να περάσει για έγκριση από τη Διεύθυνση Μουσείων. Η εφαρμογή της θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού και το κόστος της, ύψους 4.600.000 ευρώ, καλύπτεται από την Περιφέρεια Αττικής. Η μόνιμη συλλογή αναμένεται να επανεκτεθεί περίπου τρεις μήνες μετά την παράδοση του κτηρίου.

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, συνοδευόμενη από τον διευθυντή του γραφείου της Βαγγέλη Πολίτη - Στεργίου και επιτελικά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού ενημερώθηκε για την πορεία και για τα επόμενα στάδια των εργασιών, ενώ για περισσότερες από δύο ώρες περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους, από την επιβλητική αίθουσα υποδοχής έως τις αίθουσες των μόνιμων συλλογών και των περιοδικών εκθέσεων, τους χώρους διοίκησης, τη βιβλιοθήκη, τα εργαστήρια συντήρησης, τις υπόγειες αποθήκες των έργων τέχνης, οι οποίες έχουν πλήρως ολοκληρωθεί, καθώς και τα ήδη εγκατεστημένα μηχανοστάσια. Στη συζήτηση που ακολούθησε με όλους τους συντελεστές η υπουργός ενημερώθηκε για τα επόμενα στάδια ολοκλήρωσης του έργου και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά και να στηρίζει το όλο εγχείρημα.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν εκπρόσωποι της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου, οι τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ που έχουν την ευθύνη της επίβλεψης, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας ΒΕTAPLAN Α.Ε., που εκτελεί έργο τεχνικού συμβούλου για τη δεύτερη φάση της επέκτασης της ΕΠΜΑΣ, η οποία πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (πτέρυγα ΙΣΝ).

Η μακέτα της νέας Πινακοθήκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL