Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Η έκθεση της γλύπτριας Κλειώς Μακρή στο Poems & Crimes / Οι γυναίκες του Ματαρόα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η έκθεση της γλύπτριας Κλειώς Μακρή στο Poems & Crimes / Οι γυναίκες του Ματαρόα

Ματαρόα στα πολυνησιακά σημαίνει "η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια". Παρά το όνομά του, το θρυλικό πλοίο, που ξεκίνησε το ταξίδι του τον Δεκέμβριο του 1945 από την ερημωμένη μετακατοχική Αθήνα με προορισμό την εκρηκτική πόλη των ρευμάτων της πρωτοπορίας, μεταφέροντας μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά της Ελλάδας στο Παρίσι, το θυμόμαστε για τους άντρες επιβάτες του.

Ανάμεσά τους ο λεξικογράφος και γλωσσολόγος Εμμανουήλ Κριαράς, ο μουσικός Δημήτρης Χωραφάς, οι κοινωνιολόγοι Κορνήλιος Καστοριάδης και Κώστας Αξελός, ο αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Βυζάντιος, οι γλύπτες Μέμος Μακρής και Κώστας Κουλεντιανός, ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, ο ιστορικός τέχνης Άγγελος Προκοπίου, ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος.

Το πολυπόθητο ωστόσο διαβατήριο της υποτροφίας του Γαλλικού Κράτους, που εξασφάλισαν ο Οκτάβιος Μερλιέ, διευθυντής τότε του Γαλλικού Ινστιτούτου, και ο γενικός γραμματέας του Ροζέ Μιλιέξ, έλαβαν και σημαντικές γυναίκες που βρέθηκαν ανάμεσα στους περίπου 150 νεαρούς και νεαρές επιστήμονες και καλλιτέχνες, καθώς και τους 59 φοιτητές και φοιτήτριες που ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα.

Πέντε σημαντικές εικαστικούς, τη Νέλλη Ανδρικοπούλου, η οποία έγραψε επίσης και το διαφωτιστικό από κάθε πλευράς βιβλίο "Το ταξίδι του Ματαρόα" (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας), την Ελένη Σταθοπούλου, τη Γιάννα Περσάκη, την Άννα Μαυρουδή Κινδύνη και την Μπέλλα Ραφτοπούλου, που βρέθηκαν σ' εκείνο το εμβληματικό ταξίδι, αναδεικνύει η έκθεση της γλύπτριας Κλειώς Μακρή "Γυναίκες του Ματαρόα" που εγκαινιάζεται την επόμενη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στο Poems & Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδη και πλαισιώνεται από εκδηλώσεις αλλά και την έκδοση ενός λευκώματος που συνθέτουν ένα αφιέρωμα μνήμης στις πέντε σημαντικές καλλιτέχνιδες που βρέθηκαν στο εμβληματικό καράβι.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πήλινες φιγούρες της Κλειώς Μακρή που συνομιλούν με τα έργα των πέντε γυναικών του Ματαρόα. "Ήθελα να μιλήσω γι' αυτές τις γυναίκες -γιατί ήταν πολλές οι σημαντικές γυναίκες σ’ αυτή τη γενιά και σ’ αυτό το πλοίο που είχαν τα ίδια προσόντα με τους άντρες και ξεχάστηκαν. Θέλησα να αναδείξω μέσα από τη δική τους δημιουργία πόσα πήραν από το μεταπολεμικό Παρίσι, πόσο τις σεβάστηκαν οι δάσκαλοί τους και πόσο τους κράτησαν και τους σεβάστηκαν αυτές, συνεχίζοντας με μεγάλη συνέπεια τα διδάγματά τους στη δουλειά τους. “Με απασχολούσε και με συγκινούσαν ανέκαθεν, ως καλλιτέχνιδα, η πηγή της έμπνευσης, τα πρότυπα και η σχέση που έχουμε με τους δασκάλους μας και εντέλει μας καθορίζει” λέει η Κλειώ Μακρή, κόρη του μέλους της «Υποτροφιάδας» γλύπτη Μέμου Μακρή, που εμπνεύστηκε αυτή την έκθεση σε μία από τις επισκέψεις της στο γηροκομείο όπου ζούσε η ζωγράφος Ελένη Σταθοπούλου.

"Οι γυναίκες του Ματαρόα υπήρξαν σημαντικές καλλιτέχνιδες, που άνοιξαν νέους δρόμους στην τέχνη και, παρά την καταξίωση και προβολή τους στο εγχώριο και διεθνές επίπεδο και παρά την αύρα της νέας, απαλλαγμένης από κάθε γυναικείο ή ανδρικό στερεότυπο, συνείδησης του έργου τους, γρήγορα σκεπάστηκαν με το πέπλο της λήθης" λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Λήδα Καζαντζάκη, υπογραμμίζοντας τη στόχευση της έκθεσης "να θυμηθούμε αυτές τις γυναίκες και το έργο τους γιατί δυστυχώς η κυρίαρχη νοοτροπία, ακόμα και στις μέρες μας, περιορίζει την ιδιότητα της καλλιτέχνιδας και της δημιουργού από την υπόσταση της γυναίκας".

Στο αφιέρωμα που πλαισιώνει την έκθεση, την ημέρα των εγκαινίων της, την επόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα "Γυναίκες του Ματαρόα", όπου ο ιστορικός Γιώργος Καλπαδάκης και ο ιστορικός τέχνης Σπύρος Μοσχονάς θα αναδείξουν το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο δημιούργησαν οι πέντε ζωγράφοι και γλύπτριες, ενώ την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.) ο συγγραφέας Σάββας Μιχαήλ και η ιστορικός Τέχνης Λήδα Καζαντζάκη θα μιλήσουν για το έργο των πέντε εικαστικών, ενώ παράλληλα θα αναδείξουν τη θέση της γυναίκας δημιουργού σε διάφορες εποχές. Τέλος, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου (7 μ.μ.) θα παρουσιαστεί η έκδοση "Γυναίκες του Ματαρόα" που αφιερώνεται στο έργο και στη συμβολή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL