Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Εγκαινιάζεται το 2019, διπλασιάστηκαν τα έσοδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκαινιάζεται το 2019, διπλασιάστηκαν τα έσοδα

Τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα γίνουν το 2019 ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου χθες στη Βουλή. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, η υπουργός, εκτός από το ΕΜΣΤ, αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού, όπως η ΑΕΠΙ και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Για το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ υπογράμμισε ότι ερευνώνται και ποινικές ευθύνες και υποστήριξε σθεναρά το έργο της προσωρινής επιτρόπου, ενώ προανήγγειλε ότι ετοιμάζονται προσλήψεις για τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και επισήμανε ότι τα έσοδα του ΤΑΠΑ σχεδόν έχουν διπλασιαστεί.

"Διερευνώνται και θέματα και ευρήματα που άπτονται ποινικής περαιτέρω αξιολόγησης" υπογράμμισε η Λ. Κονιόρδου αναφερόμενη στην ΑΕΠΙ. "Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΑΕΠΙ ευθύνεται αποκλειστικά η διοίκησή της, η οποία, όπως προκύπτει και από την έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών λογιστών Ernst and Young, προέβη σε ατασθαλίες και καταχρήσεις" τόνισε επικαλούμενη και τις καταγγελίες των εργαζόμενων.

Στήριξη στην επίτροπο

Όσον αφορά την επίτροπο, η Λ. Κονιόρδου αναγνώρισε ότι "κράτησε με νύχια και με δόντια με την ομάδα της την αγορά του πνευματικού δικαιώματος και κατόρθωσε να κάνει τον Δεκέμβριο του 2017 έστω και μερική διανομή" 5.000.000 ευρώ. Η υπουργός επισήμανε πως "ήταν συνειδητή επιλογή" η διανομή να γίνει με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να πληρωθούν οι δημιουργοί εκείνοι που έχουν τα μικρότερα εισοδήματα μέχρι 2.000 ευρώ. "Κάθε άλλη επιλογή θα κατέληγε στο να μη λάβουν ούτε ένα ευρώ οι χαμηλόμισθοι δημιουργοί" πρόσθεσε.

Μέσα σε έξι μήνες αναχαιτίστηκαν αλόγιστες δαπάνες της διοίκησης σε συγγενικά πρόσωπα και συνδεδεμένες εταιρείες, αυξήθηκαν οι εισπράξεις σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του διορισμού τους και έγινε διαχωρισμός των τραπεζικών λογαριασμών σε λογαριασμούς δικαιούχων που προορίζονται μόνο για τη διανομή και σε εταιρικούς λογαριασμούς στους οποίους κατατίθεται η προμήθεια.

"Για πρώτη φορά θωρακίστηκαν τα χρήματα των δημιουργών και χαρακτηρίστηκαν ακατάσχετα" επισήμανε η υπουργός, προσθέτοντας ότι αν δεν γινόταν ο διαχωρισμός, "τα λεφτά των δημιουργών θα τα έπαιρνε η Εurobank που είχε επιβάλει κατάσχεση στους εταιρικούς λογαριασμούς".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής είπε ότι οι περίπου εκατό εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν πάνω από έναν μήνα και οι αντιπρόσωποι της εταιρείας πάνω από δύο μήνες. Η Λ. Κονιόρδου απάντησε ότι "στόχος μας είναι να προκύψει ένας υγιής οργανισμός συλλογικής διαχείρισης, μη κερδοσκοπικός" και "με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστούν όλοι, και οι εργαζόμενοι".

ΕΜΣΤ: Ενεργοποιείται η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου

Όσον αφορά το ΕΜΣΤ, η Λ. Κονιόρδου τόνισε ότι πλέον υπάρχει εγκεκριμένος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και εγκεκριμένη οριστική μουσειογραφική μελέτη εφαρμογής και "έτσι μπορεί να ενεργοποιηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που αντιστοιχεί σε 3.000.000 ευρώ". Η υπουργός είπε ότι στο ΕΜΣΤ θα εργαστούν 56 άτομα: 18 από το τακτικό προσωπικό, 5 με αποσπάσεις, 19 με μετάταξη από τον ΟΔΙΕ, ενώ εγκρίθηκε η πρόσληψη 14 ατόμων ορισμένου χρόνου.

"Εξασφαλίσαμε πολύ σημαντικά δεδομένα, ώστε μέσα στο 2019 να είμαστε όλοι παρόντες στα εγκαίνια του ΕΜΣΤ" είπε η υπουργός. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε μια σαφέστερη ημερομηνία εγκαινίων και επισήμανε ότι το ΕΜΣΤ "έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 1.800.000 επισκέπτες και έχει αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές". Η Λ. Κονιόρδου είπε ότι στο ΕΜΣΤ δόθηκαν 6.291.000 ευρώ, αλλά δεν θέλησε να δώσει σαφέστερο χρονοδιάγραμμα για τα εγκαίνια επειδή εξαρτάται από την πρόοδο των τεχνικών εργασιών.

ΤΑΠΑ: Εκτόξευση εσόδων από 66 εκατ. στα 113 εκατ.

Η υπουργός έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τον διπλασιασμό των εσόδων του ΤΑΠΑ, σημειώνοντας με νόημα ότι η νυν πρόεδρος και το Δ.Σ. "θα αποκαλύψουν και θα σβήσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος".

Το έσοδα του ΤΑΠΑ ήταν:

-2014: 66.000.000 ευρώ

-2017: 113.000.000 ευρώ

Τα εισιτήρια ήταν:

-2013: 43.000.000

-2014 και 2015: 50.000.000

-2016: 80.000.000 (αύξηση 63%).

-2017: 96.000.000.

Η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, όμως η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι "αυτό δεν ευσταθεί" και ότι η αύξηση οφείλεται και στη σταθεροποίηση της χώρας από το 2015, την αύξηση της επισκεψιμότητας και την ένταση των ελέγχων.

Αύξηση εσόδων υπήρξε και από τα πωλητήρια:

-2013 και 2014: 2.000.000 ευρώ

-2015: 4.000.000 ευρώ

"Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας καλύπτει η εικόνα των πωλητηρίων" ξεκαθάρισε η Λ. Κονιόρδου, σημειώνοντας ότι θέλει να εμπλουτίσει τα πωλητήρια, πέρα από εκμαγεία, και με προϊόντα που έχουν ταυτότητα από κάθε χώρο και μουσείο. Ανακοίνωσε ότι "θα λειτουργήσει σύντομα e-shop το οποίο θα επιτρέπει στον επισκέπτη να παραγγείλει online τα προϊόντα του ΤΑΠ και θα γίνει ένα brand name κρατικό".

Η υπουργός σημείωσε ότι δεν υπήρξε αύξηση εσόδων από τα αναψυκτήρια και τη διαχείριση των ακινήτων του ΤΑΠΑ κυρίως λόγω "των προβληματικών συμβάσεων που είχαν καταρτιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια". Ενδεικτικά, η Λ. Κονιόρδου ανέφερε ότι υπάρχουν 45 κλειστά αναψυκτήρια πάνω από τέσσερα χρόνια (π.χ. για το αναψυκτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών έχουν γίνει πέντε άγονοι διαγωνισμοί).

Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Για την πρόοδο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η Λ. Κονιόρδου είπε ότι η μελέτη εφαρμογής ολοκληρώνεται στις 26 Φεβρουαρίου. Ήδη δεκαμελής ομάδα εργασίας από το ΤΑΠΑ και την ανάδοχο του έργου (Cosmote) κάνει 2-3 επιτόπιες αυτοψίες την εβδομάδα: έχουν πάει στην Ακρόπολη, την Τρίτη ήταν στο Μουσείο Ηρακλείου και στην Κνωσό, την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούν στη Μεσσήνη. Η Όλγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε ότι υπάρχει αύξηση των ελευθέρας, αλλά η Λ. Κονιόρδου της απάντησε ότι στην Ελλάδα "ισχύουν ακριβώς τα ίδια που ισχύουν και στη Γαλλία".

Απαντώντας στον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι στο ΤΑΠΑ προσλαμβάνεται προσωπικό καθαριότητας με συμβάσεις 18 μηνών (αντί πεντάμηνες ή οκτάμηνες), προσλήφθηκαν 400 άτομα για φύλαξη με πεντάμηνες συμβάσεις, βρίσκονται στο ΑΣΕΠ ακόμη 200 θέσεις μόνιμων αρχαιοφυλάκων, ολοκληρώνεται η επαναπρόσληψη 400 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις, ενώ τον Μάιο θα υπάρξει προκήρυξη για επτάμηνες συμβάσεις πρόσληψης προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL