Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εικαστικός "διάλογος" στο Ανοιχτό Πανεπιστημιο

Έργο της Τίτας Μπονάτσου. Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 24 καλλιτέχνες

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water 3 στην Πάτρα με θέμα "Αντανακλάσεις Καταγωγής"

Με βασική και κινητήρια δύναμη της τέχνης την ανταλλαγή ιδεών και τις συνεργασίες, εγκαινιάζεται απόψε, στις 8 μ.μ., στους χώρους του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πάτρας, η θεματική “Αντανακλάσεις Καταγωγής" του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water 3, που αποτελεί πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Κάτω Χωρών.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς αλλά και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς. Το Orange Water 3, που ξεκίνησε φέτος από το Santorini Arts Factory (SAF), για να συνεχίσει το ταξίδι του στην υπόλοιπη Ελλάδα και να ολοκληρωθεί το 2018 με δράσεις στο εξωτερικό, θα παραμείνει στην Πάτρα έως τον προσεχή Φεβρουάριο.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, ο Αποστόλης Ζολωτάκης σημειώνει, με αφορμή τη θεματική “Αντανακλάσεις Καταγωγής", ότι “η καταγωγή του ανθρώπου είναι κοινή. Όπως και ό,τι πηγάζει από αυτήν: οι εγκεφαλικές λειτουργίες, η αντίληψη κ.λπ. Η αλφάβητος της ανθρώπινης σκέψης είναι παγκόσμια. Το μυαλό διαθέτει κοινό λεξιλόγιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην αντίληψη των δεκτών του ίδιου ερεθίσματος αποκλείονται παρεκκλίσεις. Σε αυτό συμβάλλει η ψυχολογία του κάθε δέκτη, η γνώση του, ακόμα και η συναισθηματική διάθεση της συγκεκριμένης στιγμής, που θα παρέμβουν για να δώσουν σε κάθε δέκτη προσωπική χροιά στην εμπειρία. Οι καλλιτέχνες επιλέγουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τεχνική, να αποδώσουν την έννοια ενός θέματος. Στην παρούσα έκθεση, αυτό το επιτυγχάνουν αποδίδοντας στην έννοια της καταγωγής την πνευματικότητα που αιωρείται σε ένα τοπίο· συνδέοντάς την με τη μετακίνηση από μία αφετηρία προς έναν προορισμό· με την καταγωγή συγκεκριμένων παραστάσεων μέσα από αφηρημένους γεωλογικούς σχηματισμούς· με την ταύτισή της με το φως· με την ενέργεια και την επιστήμη στο γνωστό πείραμα του επιταχυντή στο CERN με το σωματίδιο του Higgs· όπως και με άλλες εικαστικές προτάσεις".

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι Ad Arma, Truus van den Heuvel, Frans Horbach, Mohammed Quraish, Κατερίνα Καλούδη, Ιωάννης Κολιός, Ευγενία Κουμαντάρου, Ειρήνη Μαυρομμάτη και Γιώργος Μπιρμπίλης, Νίκος Μπασιάς, Τίτα Μπονάτσου, Henny van der Meer, Gert van Oortmerssen, Σπυριδούλα Πολίτη, Henk Puts, John Sikking, Γιώτα Σκαρβέλη, Annita Smit, Mark Verdoes, Barbara De Vries, Απόστολος Φανακίδης, Digna Weiss και Αποστόλης Ζολωτάκης, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της έκθεσης.

Παράλληλα με την έκθεση θα προβληθεί επιλεγμένο έργο φοιτητών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών (πρόγραμμα σπουδών: Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα), υπό την επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας του ΕΑΠ Ειρήνης Μαυρομμάτη. Η έκθεση πραγματοποιείται έως και τον Φεβρουάριο στους χώρους του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών Eξ @ποστάσεως Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, επί της οδού Κλάους 183.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο διαφορετικοί δρόμοι, δύο διαφορετικά σχέδια

Ο προϋπολογισμός που αναμενόταν να ψηφιστεί χθες το βράδυ από τη Βουλή είναι ο πρώτος μετά από οκτώ χρόνια που δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα, περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, καθώς τα επιπλέον...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο