Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γλυπτό «Μυθιστόρημα» με έμπνευση τον Σεφέρη

Έκθεση Πάρι και Μερόπης Πρέκα στο Τελλόγλειο

Οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη από το “Μυθιστόρημα” «Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας/ πάνω στα σαπισμένα θαλάσσια ξύλα/ από λιμάνι σε λιμάνι; Δεν μπορείς να ξεφύγεις τη θάλασσα που σε λίκνισε και που γυρεύεις» έκαναν τον Πάρι Πρέκα να εμπνευστεί το 1978 το γλυπτό έργο «Μυθιστόρημα», μέρος ενότητας έργων. Το 150 κιλών ξύλινο γλυπτό μεταφέρθηκε από το εργαστήριο της Μερόπης Πρέκα και τοποθετήθηκε στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος με αφορμή τη νέα του έκθεση. Το «Μυθιστόρημα» βρίσκεται ανάμεσα στα έργα της μεγάλης έκθεσης «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: Δύο δημιουργοί, δύο κόσμοι», που θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου.

Η έκθεση απλώνεται σε δύο ορόφους του Τελλόγλειου: στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό έργα του Πρέκα (ζωγραφικά, γλυπτά, κοσμήματα και έπιπλα), αντιπροσωπευτικά των βασικών σταθμών της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Κάποια από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό: έργα εμπνευσμένα από το Τείχος του Βερολίνου, τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973 με την είσοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο αλλά και το Δράμα της Κύπρου.

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο θα παρουσιαστεί η πορεία της συζύγου του, της ζωγράφου Μερόπης Πρέκα, με περισσότερες από 40 δημιουργίες της: υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα. Στον χώρο θα ζωντανέψει το εργαστήριο της καλλιτέχνιδας, με τον πάγκο εργασίας, αντικείμενα και εργαλεία της.

Κατά την τελετή των εγκαινίων αναγνώστηκε ένα σπαρακτικό κείμενο του Πρέκα, που αναφέρεται στην επιστροφή του από το στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα, στην Αίγυπτο, όπου είχε εξοριστεί μετά τα Δεκεμβριανά. Το κείμενο αυτό μαζί με άλλα συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση «Κλουβί 17 / El Daba» (Αιγόκερως, Αθήνα 2005). Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9.00 - 2.00, Τετάρτη 9.00 - 2.00 και 5.00 - 9.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 5.00. Δευτέρα κλειστά.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο διαφορετικοί δρόμοι, δύο διαφορετικά σχέδια

Ο προϋπολογισμός που αναμενόταν να ψηφιστεί χθες το βράδυ από τη Βουλή είναι ο πρώτος μετά από οκτώ χρόνια που δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα, περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, καθώς τα επιπλέον...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο