Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Φωτογραφική περιήγηση στην τελειότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτογραφική περιήγηση στην τελειότητα

"Υπάρχουν τόποι των οποίων το 'μέγεθος' υπερβαίνει τον χώρο που καταλαμβάνουν στην πραγματικότητα. Είναι τόποι που αποτελούν σύμβολα, πνευματικές προεκτάσεις, εικόνες που η συλλογική μνήμη επεξεργάστηκε εδώ και αιώνες, καταστάλαγμα ιστορικών αναφορών, τολμηρών περιηγήσεων και ακούραστων αρχαιολογικών ερευνών. Γύρω από μια πέτρα, γύρω από έναν άμορφη σωρό ερειπίων, συγκεντρώνονται συχνά συμβολικές αξίες τόσο ισχυρές ώστε να καθιστούν αυτά τα αρχαία ίχνη, που μόλις μετά βίας είναι ορατά, ένα εξαίσιο μνημείο. Η Αρχαία Ελλάδα είναι το κατ’ εξοχήν έμβλημα αυτού του φαινομένου" σημειώνει ο Ιταλός φωτογράφος Πάολο Μορέλο με αφορμή την έκθεση "Περιήγηση στην τελειότητα" με φωτογραφίες του από αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας, που εγκαινιάζεται αύριο στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Επιγραφικού Μουσείου (Τοσίτσα 1).

Ο γεννημένος στο Παλέρμο της Σικελίας και μεγαλωμένος, κατά τα λεγόμενά του, με τα έπη του Ομήρου στη σκιά των αρχαίων ναών της Μεγάλης Ελλάδας, με αυτή την έκθεση αποτίει εικαστικό φόρο τιμής στο αδιαμφισβήτητο μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Στην έκθεση παρουσιάζονται 30 επιλεγμένες φωτογραφίες από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας, των Δελφών, της Νεμέας, των Μυκηνών, του Άργους, της Τίρυνθας, του Αρκαδικού (μυκηναϊκή γέφυρα Καζάρμας), της Επιδαύρου, του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, των Μεγάρων και φυσικά της Αθήνας αλλά και αρχαιολογικών χώρων της Μεγάλης Ελλάδας, δηλαδή της Ποσειδωνίας, του Κρότωνα, του Μεταπόντιου, του Σελινούντα, του Ακράγαντα.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτελούν μικρό μόνο μέρος της φωτογραφικής του έρευνας στους σημαντικότερους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους που ξεκίνησε το 2014, προκειμένου να επανεξετάσει τις μυθικές, τις θεμελιώδεις για τον ίδιο τοποθεσίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και όντας ιστορικός, επέλεξε για συντρόφους του ταξιδιού του τον Όμηρο και τον Παυσανία. Προέκυψε μια σειρά 200 φωτογραφιών, εκ των οποίων επέλεξε τις 30 που πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Ιούλιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και μετά το Επιγραφικό θα ταξιδέψουν τον Νοέμβριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και τον Δεκέμβριο στον εκθεσιακό χώρο του βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το ΚΑΜ - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, υπό την επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL