Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Βανδαλισμός στα χρόνια του Ίντερνετ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βανδαλισμός στα χρόνια του Ίντερνετ

Το γλυπτό "Κρίση" του Τάσου Νυφαδόπουλου που δέχτηκε την επίθεση και βρίσκεται στον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης. Ο γλύπτης με ανακοίνωση αναφέρει ότι τέτοιου είδους πράξεις προβάλλουν μόνο τη βία και το μίσος

Όχι απλώς βανδάλισε το γλυπτό "Κρίση" του Τάσου Νηφαδόπουλου, αλλά περιέφερε στο Διαδίκτυο το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να καταστρέφει μέρος του έργου σφυροκοπώντας το μέχρι να σπάσει το σφυρί. Ο ρασοφόρος, γνωστός ως πατήρ Κλεομένης, αναγνωρίσιμη, γραφική περσόνα του Διαδικτύου από τα βίντεό του, στα οποία κατά καιρούς αναθεματίζει Εβραίους, μαγαζιά με είδη μαγείας, ΑΤΜ τραπεζών κ.ά. ως "σατανικά έργα", αυτή τη φορά έβαλε στο στόχαστρό του το γλυπτό που δώρισε ο Τάσος Νυφαδόπουλος στον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης το 2015, το οποίο είναι τοποθετημένο στην οδό Βουλιαγμένης και έχει προκαλέσει το ελληνικό και διεθνές ενδιαφέρον.

"Ειλικρινά πιστεύω ότι κανένας δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος σ' αυτή την πράξη, γιατί αφορά όλους μας. Αυτό το έργο έγινε σε δημόσιο χώρο προκειμένου να έχουν όλοι οι πολίτες ελεύθερη πρόσβαση. Αυτή η πράξη καταπατά τα δικαιώματα κάθε πολίτη και κυρίως την ελευθερία της έκφρασης, η οποία είναι βασική συνιστώσα της τέχνης" μας λέει ο γλύπτης Τάσος Νυφαδόπουλος, ο οποίος έμαθε για τον βανδαλισμό του έργου του την περασμένη Κυριακή και ήδη έχει καταθέσει μήνυση στο Α.Τ. Αργυρούπολης. Ωστόσο, το βίντεο που δείχνει τον πάτερ Κλεομένη να σφυροκοπάει το γλυπτό αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο στις 30 Ιουνίου. Σ' αυτό ο ρασοφόρος απευθύνει υβριστικά σχόλια για το γλυπτό «Κρίση», χρησιμοποιώντας την έκφραση «σατανιασμένο άγαλμα της νέας εποχής, μασονικό», και φαίνεται να ανεβαίνει στη βάση του έργου και να σπάει το πέλμα και τα δάχτυλα του ποδιού του γλυπτού - ανθρώπου. Δυστυχώς, όπως μας είπε ο γλύπτης, δεν βρέθηκαν τα σπασμένα κομμάτια του γλυπτού για να μπορέσει να τα συγκολλήσει.

Πάντως, στις 24 Ιουνίου ο ρασοφόρος συνελήφθη από την ομάδα ΔΙΑΣ έπειτα από μήνυση των κατοίκων για δημόσιες φθορές στα φανάρια και στις κολώνες, στα οποία τοποθετούσε σταυρούς. Μετά την ανάκριση στο Αστυνομικό Τμήμα, αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή.

Με δικό του βίντεο στο Διαδίκτυο ο γλύπτης Τάσος Νυφαδόπουλος γνωστοποιεί το γεγονός αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Μιλάω δημόσια για αυτό το γεγονός γιατί αν επιτρέψω να περάσει έτσι, είναι σαν να γίνομαι συνένοχος προς όποια άλλη πράξη βαρβαρότητας κάνει στο μέλλον σε δημόσια τέχνη. Καλώ όλους να μοιραστούν αυτό το βίντεο στα social media που διαθέτουν ώστε να μη μείνουμε σιωπηροί σε μια τέτοια πράξη. Είναι μια επίθεση στον πολιτισμό, που καταπατά τα δικαιώματα κάθε πολίτη, καθώς πρόκειται για βανδαλισμό έργου κοινής ωφέλειας. Τέτοιου είδους πράξεις", αναφέρει, "προβάλλουν μόνο τη βία και το μίσος. Μάλιστα ο ρασοφόρος κύριος λέει στο βίντεο για άλλο γλυπτό και απευθύνει πρόσκληση σε όσους μένουν Γλυφάδα να το γκρεμίσουν και στη θέση του να στήσουν έναν τίμιο και ζωοποιό σταυρό".

Το γλυπτό «Κρίση» είναι το πρώτο δημόσιο γλυπτό παγκοσμίως με θέμα την κρίση και τις συνέπειες της στον άνθρωπο και στην κοινωνία, για το οποίο ο Τάσος Νυφαδόπουλος εργάστηκε επί 18 μήνες χωρίς να πάρει χρήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL