Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Έκθεση με έργα Τσαρούχη, Κατράκη, Τάσσου και άλλων / Πίσω από της φυλακής τα σίδερα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση με έργα Τσαρούχη, Κατράκη, Τάσσου και άλλων / Πίσω από της φυλακής τα σίδερα...

Έναν ενδιαφέροντα και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα εικαστικό διάλογο ανοίγει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με το κατάστημα κράτησης της περιοχής. Επιλέγοντας να γιορτάσει τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με έναν τρόπο διαφορετικό και ωφέλιμο, γίνεται το πρώτο μουσείο της χώρας που εκθέτει έργα του σε φυλακές. Επιλέγει, μάλιστα, ορισμένα από τα σημαντικότερα χαρακτικά της συλλογής του προκειμένου να εκτεθούν από την Πέμπτη 18 έως και την Κυριακή 20 Μαΐου στο Small Museum of Art που λειτουργεί στις φυλακές Λάρισας, ενώ ταυτόχρονα την Παρασκευή 19 Μαΐου (8.30 μ.μ.) εγκαινιάζεται στους δικούς του χώρους έκθεση με έργα των φυλακισμένων.

Αντλώντας από ο σκεπτικό που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ότι δηλαδή τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας, υπό τον θεματικό άξονα "Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται", η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα επιβεβαιώνει με ακόμα μία αφορμή τον κοινωνικό χαρακτήρα πολλών από τις δράσεις της, συνδέοντας τον ρόλο ενός εξωστρεφούς θεματοφύλακα του εικαστικού πλούτου της πόλης με τις προσπάθειες αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή και γύρω απ' αυτή.

"Θελήσαμε να μιλήσουμε για εκείνα που δεν λέγονται, γι' αυτό επιλέξαμε να μπούμε μέσα στη φυλακή, να προσεγγίσουμε μια κοινότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί και να προσφέρουμε στους κρατούμενους την τέχνη πέρα από τους τοίχους. Αφού εκείνοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να επισκεφθούν ένα μουσείο, σκεφτήκαμε γιατί να μην μεταφέρουμε εμείς το μουσείο μέσα στη φυλακή" μας λέει η Άννυ Ψάρρα, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, θυμίζοντας ότι η Πινακοθήκη "έχει μια διαρκή επικοινωνία με τις φυλακές Λάρισας και μια όμορφη συνεργασία με τον Γιώργο Τράντα, διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να ιδρυθεί και έχει και την ευθύνη του "Small Museum of Art των φυλακών Λάρισας. Έτσι αποφασίσαμε έργα της συλλογής Κατσίγρα να εκτεθούν μεσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, θεωρώντας πως μ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε έστω για λίγο να απαλύνουμε τη συνθήκη εγκλεισμού, να παρακινήσουμε ίσως κάποιους φυλακισμένους να έρθουν πιο κοντά στην τέχνη και να ανακαλύψουν τα ωφελήματά της. Η Συλλογή Κατσίγρα, εξάλλου, τόσο όμορφη και πλούσια, θεωρούμε πως ανήκει σε όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς και διαφόρων τύπων διαχωριστικές γραμμές" επισημαίνει.

Η έκθεση "Γέφυρες τέχνης", που θα φιλοξενήσει το μικρό μουσείο που λειτουργεί από πέρσι στο σχολείο των φυλακών και το οποίο είναι προσβάσιμο, εκτός από τους κρατούμενους, και σε κάθε επισκέπτη της φυλακής, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χαρακτικά έργα των Γιάννη Τσαρούχη, Βάσως Κατράκη, Τάσσου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Γιώργου Σικελιώτη, Αγήνορα Αστεριάδη. "Η καλλιτεχνική επιτροπή του Μουσείου Κατσίγρα επέλεξε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της συλλογής, διότι θεωρούμε πως οφείλουμε να προσφέρουμε την ευκαιρία στους κρατούμενους να γνωρίσουν έργα εξαιρετικής εικαστικής δημιουργίας και πολύ σημαντικά στην ιστορία της ελληνικής τέχνης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL