Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
H Documenta 14 και οι εργαζόμενοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H Documenta 14 και οι εργαζόμενοι

Μια γενική τοποθέτηση που δεν απαντά επί της ουσίας στις καταγγελίες της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων της Documenta 14 για "μετατροπή της αρχικής σύμβασης πρόσληψης", καθώς και τη σύναψη συμβάσεων χωρίς τη συναίνεσή τους και απροειδοποίητα με την εταιρεία μεσάζοντα - εργολάβο Man Power, απέστειλε μια εβδομάδα μετά η διοργάνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "οι μηνιαίες απολαβές της πλειονότητας των επιτηρητών, που εργάζονται 30 ώρες την εβδομάδα, κυμαίνονται μεταξύ 800 και 940 ευρώ, ανάλογα και με το αν καταβάλλεται προσαύξηση λόγω Κυριακής ή βραδινής εργασίας". Διευκρινίζει πως "στους κύριους εκθεσιακούς χώρους της Documenta 14, όπου απασχολείται η συντριπτική πλειονότητα των επιτηρητών, εργάζονται κατά μέσο όρο πεντέμισι ώρες την ημέρα, πέντε έως έξι ημέρες την εβδομάδα. Σε μικρότερους χώρους και σε έργα που παρουσιάζονται σε δημόσιους χώρους και ειδικές εκδηλώσεις, τα ωράρια διαφέρουν και συνεπώς μπορεί να διαφέρουν και οι συμβάσεις, οι οποίες και σε αυτή την περίπτωση περιλαμβάνουν ελάχιστη εγγυημένη απασχόληση (δύο ημέρες την εβδομάδα, τρεις έως πέντε ώρες την ημέρα)».

Στην επισήμανση της πρωτοβουλίας εργαζομένων για την εταιρεία - εργολάβο, η Documenta 14 περιορίζεται να αναφέρει πως «λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων, συνεργάζεται για διαδικαστικούς λόγους με πάροχο υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, η αμοιβή του οποίου ουδόλως σχετίζεται με το ωρομίσθιο ή τις αποδοχές των επιτηρητών».

Η ανακοίνωση καταλήγει πως «όλοι οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους, που καλύπτουν πλήρως την περίοδο λειτουργίας της έκθεσης στην Αθήνα, από τις 5 Απριλίου έως τις 16 Ιουλίου 2017 και δεν υπάρχουν πλέον διεκδικήσεις από την πλευρά τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL