Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Οι μάσκες... των παιδιών που πέρασαν θάλασσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μάσκες... των παιδιών που πέρασαν θάλασσα

Μέσα από ένα διασκεδαστικό και γοητευτικό παιχνίδι, παιδιά και έφηβοι πρόσφυγες που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας Σχιστού και Ελληνικού, ζωγράφισαν με τον δικό τους τρόπο μάσκες, οι οποίες ήρθε η ώρα να εκτεθούν από σήμερα έως τις 10 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο και στο Κτήριο «Τσικρική» (Γαμβέτα 6 - Ιάσονος 145).

Η έκθεση, που έχει τίτλο «Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα και και το παιχνίδι με τις μάσκες», περιλαμβάνει, εκτός από τις κατασκευές των παιδιών, και σχετικές φωτογραφίες του Νίκου Κολοβού, που απεικονίζουν το συνολικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου μάσκας, το οποίο υλοποίησε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Οι μάσκες των παιδιών εκφράζουν την ιδιαιτερότητα των συναισθημάτων και αποτυπώνουν την πολιτισμική διάσταση μέσα από τον απόηχο του τόπου καταγωγής, του ταξιδιού και του συναισθηματικού φορτίου που φέρουν.

Όπως σημειώνει και η ιδρύτρια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Μυρσίνη Ζορμπά, “η έκθεση προσφέρει πολλά ερεθίσματα που θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε για να προσεγγίσουμε το παιχνίδι των παιδιών. Επικεντρωμένες άλλοτε στην έκφραση της μάσκας και σε ό,τι μπορούμε να διακρίνουμε πίσω της, μέσα από ένα ζευγάρι μισόκλειστα μάτια ή ένα τσουλούφι μαλλιών που εξέχει, και άλλοτε στα σώματα που καταθέτουν κι αυτά, σε αντιδιαστολή συνήθως, τη δική τους αλήθεια. Πίσω τους η θάλασσα και μπρος οι φράχτες των συνόρων, αλλά εκεί, μέσα στο στρατόπεδο, έχει στηθεί μια μικρή γιορτή για να διαδηλώσουν ότι ζουν, διεκδικούν, στέλνουν μηνύματα σε όλους εμάς και είναι εδώ, έτοιμα να συμμετάσχουν σε ό,τι μπορεί να τα βγάλει από την απομόνωση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL