Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Προσωπικοί φάροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Προσωπικοί φάροι

Η κρίση κινητοποιεί. Πυκνώνει τον χρόνο και τις ενέργειές μας. Αναδεικνύει τις ιδιαίτερες ποιότητες που δηλώνονται στα πρόσωπά μας. Ίσως και γι' αυτό η έκφρασή τους στην τέχνη να αποτελεί ένα είδος συνυφασμένο άμεσα, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, με την εξέλιξη της κοινωνικής και πολιτικής και της υποκειμενικής αφήγησης της ιστορίας μας. Οι εξιδανικευμένες και πλασμένες σύμφωνα με τα εκάστοτε πρότυπα ομορφιάς και εξουσίας απεικονίσεις των Φαραώ, των θεοποιημένων εκπροσώπων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, της εκκλησίας ή της μοναρχίας μεταλλάχθηκαν στα νατουραλιστικά και ταυτόχρονα αισθαντικά πορτρέτα της Αναγέννησης, στις δραματικές προσωπογραφίες του μπαρόκ, στα ρεαλιστικά πορτρέτα των βιοπαλαιστών και στα παραμορφωμένα προσωπεία της υπαρξιακής αγωνίας των ανθρώπων που βίωναν τα ανατρεπτικά, βάρβαρα χρόνια της καθημερινότητάς τους, πριν και ανάμεσα και μετά τους δύο μεγάλους πολέμους, αλλά και στα κραυγαλέα, φτιαγμένα σαν κόμικς, μέσω της ποπ αρτ, είδωλα της αναδυόμενης καταναλωτικής κοινωνίας των μαζών.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Δημήτρης Λάμπρου επιχειρεί με την έκθεση των δημόσιων προσώπων που τον σφράγισαν, ανάμεσα στα βιβλία του βιβλιοπωλείου «Free Thinking Zone», στο Κολωνάκι, να κατακτήσει κατ' αρχήν έναν δημόσια προσπελάσιμο χώρο που δεν εντάσσεται στα εσκαμμένα των αιθουσών τέχνης. Χρησιμοποιεί σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα ζούμε μιαν ετεροχρονισμένη προβολή μιας αποστειρωμένης από κάθε πρωτογενή εικαστική εμπειρία «εννοιολογικής τέχνης», πρωτογενή υλικά, όπως τα μολυβοκάρβουνα ή το μελάνι, με τα οποία χτίζεται η ραχοκοκαλιά της, το στιβαρό σχέδιο. Για να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του ως ζωγράφο. Βαδίζει πάνω στα ίχνη των πρωτοπόρων εκείνων που προέβησαν σε μια ζύμωση της ζωγραφικής με τη φωτογραφία ανατρέποντας κατεστημένες αντιλήψεις. Εισδύει με αδρές, χειρονομιακές γραμμές, έντονες φωτοσκιάσεις και εξπρεσιονιστικές συμπτύξεις ή αφαιρετικές συνθέσεις των γνωρισμάτων ή των μελών τους στη ψυχοσύνθεση των μορφών που τον εμπνέουν, του Παζολίνι, του Γκοντάρ, του Νερούντα ή του Αγγελόπουλου.

Αποτυπώνει σχηματικά τις εμβληματικές φιγούρες της γυναικείας χειραφέτησης, τη Λούξεμπουργκ, την Μποβουάρ και την Γκόλντμαν ως ομαδικό, τυποποιημένο πορτρέτο για ένα γυναικείο περιοδικό παλαιάς κοπής, με μια αιρετική πίπα η καθεμιά τους στο στόμα. Τις περιβάλλει με πλαίσια που θυμίζουν πατρόν ραπτικής και αυτές διαρρηγνύουν με τον βηματισμό τους. Μιλά για τους προσωπικούς του «φάρους» που καθόρισαν το διάβα του στη ζωή. Και γεννήθηκαν, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης για τα «Πρόσωπα της Ποίησης» που τον καθόρισαν, «σαν ένα αντίδωρο, μια κρυφή ανταπόδοση στους εικονιζόμενους και στα ζωντανά, βαθιά αυθεντικά αισθήματα που μας χαρίζει το τόσο διαφορετικό ποιητικό τους σύμπαν».

Δημήτρης Λάμπρου, «Αναζητώντας Φωνές» Free Thinking Zone, Σκουφά 64. Διάρκεια έκθεσης: 6 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: 9.00 - 21.00 καθημερινά, εκτός Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL