Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
In memoriam, Formae...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

In memoriam, Formae...

Στους τρεις εμβληματικούς εικαστικούς με έντονο και αναγνωρίσιμο αποτύπωμα στην Ιστορία της Τέχνης, που αποχαιρέτησαν την ζωή το ίδιο χρονικό διάστημα, οι δυο μάλιστα την ίδια ημέρα, στον Γιάννη Βαλαβανίδη, τον Γιάννη Κουνέλλη και τον Δημήτρη Μυταρά, αφιερώνει η Πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο Νέο Ηράκλειο την έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στις 8 το βράδυ, με τίτλο “In memoriam, Formae”.

Ο επιμελητής της έκθεσης Παναγιώτης Σ. Παπαδόπουλος μιλά στο σημείωμά του με αφορμή την “επώδυνη συγκυρία, για τρεις καλλιτέχνες που θα συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: το στοιχείο του περιεχομένου μπορεί να είναι ό,τι θέλει, καταγγελτικό, λυρικό, μεταφυσικό, περιγραφικό κ.λπ. Όμως αυτό σε τελική ανάλυση θα το καθορίσει η μορφή. Ο καθένας τους χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερο ιδιόλεκτο. Αλλά ποιο είναι το κοινό στοιχείο που κομίζουν; Μας τονίζουν ότι είναι η μορφή που υποδέχεται το περιεχόμενο, η ίδια είναι το περιεχόμενο”, σημειώνει.

Αναφερόμενος στον Γιάννη Βαλαβανίδη υπογραμμίζει πως, “αποδεσμευμένος από τον απλοϊκό ρεαλισμό, σκέφτεται τη μορφή δομικά. Του ιδίου άρεσε να επαναλαμβάνει 'Να ισορροπείς τις προθέσεις σου, την τάξη σου, τότε προκύπτει η ομορφιά'. Την περιγράφει με έναν ψυχρό, σχεδόν φαινομενολογικό τρόπο. Έτσι μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς διαμεσολαβούνται τα μέρη του έργου μεταξύ τους και πώς τα μέρη με το όλο.

Ο Κουνέλλης προστρέχει, στη σειρά των έργων που παρουσιάζονται, σε μία έννοια του βιώματος, δίνοντας έμφαση στην υπαρξιακή διάσταση, επιλέγοντας φόρμες από την παράδοση του εξπρεσιονισμού.

Ο Μυταράς διαρκώς προστρέχει στη σχέση που παρουσιάζεται μέσα σε ένα έργο, ανάμεσα σε σημεία εντασιακά και σημεία μη εντασιακά” καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η έκθεση στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, Μαρίνου Αντύπα 18, στο Νέο Ηράκλειο, διαρκεί έως και την Κυριακή 28 Μαΐου. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 10-3 και 6-9. Σαββατοκύριακο: 11-2. Δευτέρα και Πέμπτη κλειστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL