Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οι κλεμμένοι πίνακες του Βαν Γκογκ επέστρεψαν στο μουσείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι κλεμμένοι πίνακες του Βαν Γκογκ επέστρεψαν στο μουσείο

“Τα 'παιδιά' του είναι πλέον ασφαλή και θα παραμείνουν εδώ για πολλά χρόνια ακόμα” είπε ο διευθυντής του Μουσείου Βαν Γκογκ Axel Rüger στα εκ νέου αποκαλυπτήρια των πινάκων του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Έξοδος από την εκκλησία της Νουνέν» (1884) και «Άποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν» (1882). Τα αποκαλυπτήρια έγιναν προχθές στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ.

Τα δύο αυτά έργα του μεγάλου μετα-ιμπρεσιονιστή Ολλανδού καλλιτέχνη κλάπηκαν τον Δεκέμβριο του 2002, σε μια κινηματογραφική επιχείρηση, όπου δύο δράστες μπήκαν από την οροφή του μουσείου με ένα σκοινί και κατάφεραν να αποσπάσουν τους πίνακες σε μόλις 4 λεπτά. Βρέθηκαν πριν από 6 μήνες, δηλαδή 14 χρόνια μετά την κλοπή τους, στη Νάπολη και συγκεκριμένα στη βίλα του 41χρονου Ιταλού λόρδου των ναρκωτικών Raffaele Imperiale. Τη στιγμή που βρέθηκαν οι πίνακες, η ιταλική εισαγγελία ζήτησε την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των πινάκων και συντηρητής επιβεβαίωσε τη γνησιότητά τους.

Στα αποκαλυπτήρια έγινε γνωστό πως τα έργα δεν υπέστησαν καμία σοβαρή ή μεγάλη καταστροφή κατά τη διάρκεια της εξαφάνισής τους. Ο Axel Rüger είναι ευγνώμων που η ιταλική αστυνομία βρήκε τους πίνακες και συνέλαβε 11 εμπλεκόμενους στην κλοπή, όλοι τους από τον κύκλο του Imperiale. Να σημειωθεί πως τα έργα αξίζουν 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι πίνακες του ζωγράφου απεικονίζουν τα μέρη στα οποία δούλεψε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια που ήταν υπουργός.

Το Μουσείο Βαν Γκογκ από το 1973 συγκεντρώνει εκατοντάδες πίνακες, σκίτσα και σχέδια του ζωγράφου από την πρώτη του καλλιτεχνική περίοδο στην Ολλανδία μέχρι και το τέλος της ζωής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL