Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Η... απόβαση στην Αθήνα της documenta 14
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η... απόβαση στην Αθήνα της documenta 14

Από τη χθεσινή συνάντηση Τύπου για την έκθεση που ξεκινά στις 6 Απριλίου και διαρκεί έως τις 16 Ιουλίου

«Η documenta 14 δεν ήρθε στην Αθήνα για να κατοικήσει κενά κτήρια, αλλά για να συνεργαστεί με ιδρύματα και ανθρώπους. Προκειμένου να αποκτήσει νόημα το περιεχόμενό της, άκουσε, συνομίλησε και μπολιάστηκε από τα ιδρύματα και αυτό θα φανεί στην έκθεση» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14 Άνταμ Σίμτσικ κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τον δήμαρχο Αθηναίων ανακοινώνοντας τους χώρους και τους συνεργαζόμενους φορείς της σημαντικότερης διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης, που ξεκινά στις 6 Απριλίου και διαρκεί έως τις 16 Ιουλίου.

“Ένα δώρο για την Αθήνα” χαρακτήρισε τη διοργάνωση ο Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας το «Δίκτυο Πολιτισμού της Αθήνας - Athens Culture Net», με τους 34 πολιτιστικούς οργανισμούς και χώρους της πόλης όπου θα παρουσιάζονται δράσεις, υλοποιούμενο με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την ίδια ώρα, ο Άνταμ Σίμτσικ δεν έκρυβε πως «είμαστε ακόμα σε πειραματικό στάδιο», χωρίς να αποκαλύπτει κάποια από τα ονόματα των 160 καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν με έργα τους, ούτε ποια θα είναι αυτά.

“Η documenta δεν είναι κάτι που προϋπάρχει” εξήγησε ο κ. Σίμτσικ, χαρακτηρίζοντάς την “ένα δώρο που μπορεί να μεταφερθεί από το Κάσελ στην Αθήνα”. Όταν ρωτήθηκε εάν κάποια από τα έργα μπορούν μετά το τέλος της έκθεσης να παραμείνουν στην Αθήνα, απάντησε πως “υπάρχει ευκαιρία να δωρηθούν ορισμένα από αυτά αν και είναι θέμα της Ελλάδας να θέλει να μείνουν αυτά τα έργα εδώ”.

Κατά την παρουσίαση, έγινε γνωστό πως η διοργάνωση, η οποία θα χρησιμοποιήσει ανάμεσα στα άλλα και το Μουσείο Τσαρούχη στο Μαρούσι, προσέφερε 100.000 ευρώ για επισκευές και αποκατάσταση του κτηρίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Νίκη Γρυπάρη, πρόεδρος του Ιδρύματος Τσαρούχη, διευκρινίζοντας πως “ποτέ έως τώρα δεν είχε ζητηθεί συνεργασία του μουσείου με το Ελληνικό Δημόσιο”.

Το κόστος της διοργάνωσης, σύμφωνα με τους οργανωτές της documenta, ανέρχεται σε 34 εκατομμύρια, από τα οποία το 50% προέρχεται από το γερμανικό κράτος και 50% από ιδιώτες.

Γνωστή έγινε επίσης η δωρεά ενός έργου, χωρίς ωστόσο άλλες λεπτομέρειες, που η διοργάνωση θα παραχωρήσει στην Αθήνα μετά το τέλος της διοργάνωσης.

Η διαδικασία προετοιμασίας και συνεργασιών, που κράτησε περίπου δυόμιση χρόνια, κορυφώνεται με τις τριήμερες εκδηλώσεις των εγκαινίων. Οι πληροφορίες μιλούν για περισσότερους από 6.500 ξένους δημοσιογράφους και επαγγελματίες που θα φτάσουν τις μέρες αυτές στην Αθήνα, καθώς και για χιλιάδες επισκέπτες που αναμένονται στην πόλη μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Μέσα στον μήνα θα εγκατασταθούν έργα και θα πραγματοποιηθούν δράσεις της έκθεσης στις πλατείες Κοτζιά, Αυδή, Συντάγματος, Βικτωρίας, στον δημοτικό κινηματογράφο Στέλλα, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Οι εκθεσιακοί χώροι που η documenta 14 θα χρησιμοποιήσει είναι η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου Αριστοτέλη, το ΕΜΣΤ, το Ωδείο Αθηνών, το Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, το Πάρκο Ελευθερίας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Κήπος), η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, το Πεδίον του Άρεως, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Πολυτεχνείο, το Πάρκο Ριζάρη, το Ρομάντσο και το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Για τις ανάγκες της διοργάνωσης έχει τυπωθεί ένα ενημερωτικό, δίγλωσσο φυλλάδιο και χάρτης με όσα προσφέρει η Αθήνα στον επισκέπτη της documenta 14, καθώς και οι φορείς φιλοξενίας των ιδρυμάτων. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης επικεφαλής και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων της έκθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL