Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Η "Οδύσσεια" ταυτόχρονα σε 40 γλώσσες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "Οδύσσεια" ταυτόχρονα σε 40 γλώσσες

Η ανάγνωση της «Οδύσσειας» θα απλωθεί σε περισσότερες από 150 πόλεις 24 χωρών, με τη συμμετοχή 157 ομάδων τις οποίες συντονίζουν εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί

Ένας παγκόσμιος μαραθώνιος ανάγνωσης της ομηρικής “Οδύσσειας” σε 40 διαφορετικές γλώσσες πραγματοποιείται μεθαύριο Παρασκευή 24 του μηνός μέσω της δράσης "Οδύσσεια 24" που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών που εδρεύει στη Λυών, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα όχι μόνο επειδή είναι ένα ελληνικό μουσείο, αλλά και επειδή επέλεξε να γιορτάσει τα 150 χρόνια λειτουργίας του με την έκθεση "Οδύσσειες" που φιλοξενεί αυτή την περίοδο.

Έτσι, στις 11 το πρωί, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της συλλογής γλυπτών, τριάντα μαθητές του ελληνικού και του γαλλικού τμήματος της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά θα διαβάσουν στα αρχαία και τα νέα ελληνικά τη ραψωδία α της “Οδύσσειας” στη μετάφραση του Ζ. Σιδέρη (εκδ. Δαίδαλος - Ζαχαρόπουλος), υπό τη συνοδεία ήχων αρχαίας ανακατασκευασμένης λύρας από τον μουσικό, ειδικό στην αρχαία ελληνική μουσική, Νίκο Ξανθούλη.

Την ίδια ώρα, η ανάγνωση της “Οδύσσειας” θα απλωθεί σε περισσότερες από 150 πόλεις 24 χωρών, με τη συμμετοχή 157 ομάδων τις οποίες συντονίζουν εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί οργανισμοί. Στο αρχαίο θέατρο της Λυών, μάλιστα, εκτός από τη δημόσια ανάγνωση, στις 2 το μεσημέρι θα προβληθούν βίντεο με τμήματα των πρωινών αναγνώσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ θα παρουσιαστεί επίσης θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από την “Οδύσσεια”.

Κάπως έτσι το ομηρικό έπος γίνεται το όχημα που ενώνει χώρες, θεσμούς και ανθρώπους όλων των ηλικιών και απ' αυτό, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ, "αναδεικνύονται η δύναμη και η ομορφιά των λέξεων, οι παραξενιές ενός κόσμου που δεν σταματά να μας γοητεύει και όπου ο καθένας μπορεί να βρει τον εαυτό του".

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την ανάγνωση των ραψωδιών σε όλο τον κόσμο μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook https://www.facebook.com/Odyssee24/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL