Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
«Back to Basics: Text» / Εικαστικά έργα που "παλεύουν" με τις λέξεις και τα κείμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Back to Basics: Text» / Εικαστικά έργα που "παλεύουν" με τις λέξεις και τα κείμενα

Έργο της Αρτέμιδας Ποταμιάνου

Οι λέξεις και τα κείμενα είναι η ύλη και το «σώμα» μιας σειράς έργων έντεκα γνωστών Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών που συνθέτουν την έκθεση «Back to Basics: Text», η οποία εγκαινιάζεται στην Γκαλερί ΕΝΙΑ της οδού Μεσολογγίου 55 στον Πειραιά, στις 31 Μαρτίου, σε επιμέλεια Αρτέμιδας Ποταμιάνου.

Η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τους στόχους αλλά και τις μεθόδους προσέγγισης κατά την εικαστική χρήση του κειμένου στο έργο των καλλιτεχνών.

Περιλαμβάνει έργα των Zavier Ellis, Guerrilla Girls, Joseph Kosuth, Κώστα Μπασάνου, Yoko Ono, Γιώργου Παπαδάτου, Νίνας Παπακωνσταντίνου, Αρτέμιδας Ποταμιάνου, Μάριου Σπηλιόπουλου, Mark Titchner και Αλέξανδρου Ψυχούλη.

Ο γραπτός λόγος υπήρξε μέρος των εικαστικών έργων από την αρχή της Ιστορίας της Τέχνης. Ωστόσο, η εικαστική χρήση του κειμένου επικράτησε κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα από καλλιτέχνες πολλών avant - garde κινημάτων του μοντερνισμού όπως ο Μαγκρίτ. Στην περίπτωση των καλλιτεχνών του Dada, ο γραπτός λόγος εξυπηρετεί μια αντικαλλιτεχνική και αντιαισθητική λογική, ενώ πρωταρχικό πλέον ρόλο αποκτά στα τέλη της δεκαετίας του '60, στην εννοιολογική τέχνη, με τη συνοδεία εικόνας να μην κρίνεται πια απαραίτητη.

Από το 1960 και μετά πλήθος καλλιτεχνών έκαναν χρήση του κειμένου στην εικαστική τους πρακτική, όπως ο Joseph Kosuth, η Yoko Ono, ο On Kawara, ο Christopher Wool, η Barbara Kruger, ο Douglas Huebler, η Jenny Holzer, η Lorna Simpson, ο Robert Indiana, ο Ed Ruscha. Η έρευνά τους εξετάζει και προκαλεί τα όρια της λογικής ροής του κειμένου, του φερόμενου νοήματος, των γλωσσικών στοιχείων και της δομής του λόγου, άλλοτε δημιουργώντας το κείμενο, άλλοτε κάνοντας χρήση δανείων από την ποπ κουλτούρα και τα social media, άλλοτε χρησιμοποιώντας το κείμενο μόνο του κι άλλοτε αναπαράγοντάς το σε συνδυασμό είτε με εικόνα είτε με άλλα κείμενα.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 28 Ιουλίου και η είσοδός της είναι ελεύθερη για το κοινό. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη 11 π.μ. - 7 μ.μ., Παρασκευή 11 π.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ. - 4 μ.μ., τηλ. 210 4619700

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL