Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Έκθεση φωτογραφίας / Τα Μαστιχοχώρια του Βογιατζή στο Μιλάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση φωτογραφίας / Τα Μαστιχοχώρια του Βογιατζή στο Μιλάνο

Η φωτογραφική αποτύπωση του Στρατή Βογιατζή πραγματοποιήθηκε από το 2007 έως το 2010 στα 24 Μαστιχοχώρια της Χίου. Ο φωτογράφος μπαίνει σαν προσκυνητής στους οικείους τόπους της συλλογικής μνήμης και επιχειρεί να αποτυπώσει ένα κομμάτι του αιγαιοπελαγίτικου λαϊκού πολιτισμού

Ανοιχτά παράθυρα που “βλέπουν” σε ανθισμένους κήπους και μοσχομυριστά περιβόλια, κάμαρες βαμμένες σε χρώματα που θυμίζουν λουλάκι, εσωτερικά σπιτιών, λουσμένα στο φως, που φέρουν τα ίχνη των ανθρώπων που τα κατοίκησαν, καφενεία, μαγαζιά, αποθήκες, σχολεία, χώροι εγκαταλειμμένοι και ξεχασμένοι που αντικατοπτρίζουν τον χρόνο που πέρασε, σκηνικά στα όρια της μνήμης και της πραγματικότητας, αποτυπώνονται στις φωτογραφίες του Στρατή Βογιατζή, οι οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Μιλάνο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, από τις 13 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου, στο Showroom COCO-MAT, σε επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου.

Πρόκειται για 15 φωτογραφίες από τη συλλογή «Εσωτερικός κόσμος - Μαστιχοχώρια». Οι διοργανωτές της έκθεσης μιλούν για εικόνες σεμνές, ανεπιτήδευτες, σαν λαϊκές ζωγραφιές με συνταρακτικά χρώματα και εκπληκτικές λεπτομέρειες που δημιουργούν μια συγκινητική ατμόσφαιρα.

Η φωτογραφική αποτύπωση του Στρατή Βογιατζή πραγματοποιήθηκε από το 2007 ώς το 2010 στα 24 Μαστιχοχώρια της Χίου. Μετά από μακρόχρονες επαγγελματικές εμπειρίες σε διάφορες χώρες του κόσμου, ο Βογιατζής επιστρέφει στην αγαπημένη πατρογονική γη και επισκέπτεται τους τόπους των παιδικών του χρόνων. Ο φωτογράφος μπαίνει ευλαβικά, σαν προσκυνητής, στους οικείους τόπους της συλλογικής μνήμης και επιχειρεί να νιώσει και να αποτυπώσει ένα κομμάτι του αιγαιοπελαγίτικου λαϊκού πολιτισμού. Σε κάθε αποτύπωση και καταγραφή διαχειρίζεται με μεγάλη ευαισθησία το φως, τις σκιές, τον άνεμο, τις μυρωδιές της γης της πατρίδας του.

Η παντελής απουσία της ανθρώπινης φιγούρας χαρακτηρίζει όλες τις φωτογραφίες, αλλά πίσω από κάθε λεπτομέρεια, πίσω από κάθε διάκοσμο, διαφαίνεται η έντονη παρουσία του ανθρώπου με τις συνήθειες, τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες του κάθε νοικοκυριού. Μια ματιά σε έναν κόσμο που χάθηκε και ταυτόχρονα μια ενδοσκόπηση στον εσωτερικό κόσμο και την ταυτότητα του ίδιου του δημιουργού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL