Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Έκθεση ζωγραφικής της Μάτως Ιωαννίδου / "Γενεαλογία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση ζωγραφικής της Μάτως Ιωαννίδου / "Γενεαλογία"

«Σε μια εποχή καταιγισμού εικόνων, χαλαρών δεσμεύσεων και ζοφερής καθημερινότητας, η συνάντηση με το βλέμμα του άλλου και η δημιουργική πράξη του ανθρώπου όπου συμμετέχει και το σώμα -στην περίπτωσή μου, η ζωγραφική- προσφέρει μιαν ελπίδα» αναφέρει η εικαστικός Μάτω Ιωαννίδου, με αφορμή την έκθεσή της «Γενεαλογία» που εγκαινιάζεται μεθαύριο Πέμπτη 2 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι - κartάλος», Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, στην Πλατεία Αμερικής, στις 7.30μ.μ.

Η εικαστικός μέσα από έργα με σινική, λάδια, μικτές τεχνικές, ανάμεσα στα οποία και μια σύνθεση 2.10x3.50 μ., 9 τελάρων, αλλά και μονοτυπίες, ξυλόγλυπτες μήτρες και γλυπτά, αποπειράται να «απαθανατίσει» τη ζωή που συμπυκνώνεται στο βλέμμα των απεικονιζόμενων ανθρώπων: Πορτρέτα που απαντούν στη διαχρονική ανάγκη υπέρβασης του θανάτου με αναφορές στην ιστορία της ζωγραφικής.

«Με αφετηρία τα πορτρέτα του Greco στην 'Ταφή του Κόμητος Οργκάθ' (στις εκφράσεις των οποίων αναγνωρίζει κανείς όλες τις πιθανές υπαρξιακές στάσεις απέναντι στον θάνατο)», λέει η Μάτω Ιωαννίδου, «σχεδίασα ανθρώπους του περιβάλλοντός μου, πρόσωπα προσφύγων, κυρίως παιδιών, και τον εαυτό μου... Ο βαθύτερος πυρήνας του ανθρώπου παραμένει αναγνωρίσιμος. Και η συνάντηση με το βλέμμα του άλλου προσφέρει μιαν ελπίδα».

«Η εντύπωσή μου, καθώς έρχομαι αντιμέτωπη με αυτά τα πρόσωπα και τις συνθέσεις τους, είναι ανθρώπινο δέος», υπογραμμίζει η ποιήτρια, μεταφράστρια και κριτικός Μαρία Τοπάλη. «Ανθρώπινο δέος θα πει δέος απέναντι σε όλους εμάς, εμάς ως γενεαλογία, εμάς ως είδος, εμάς ως ατέλειωτη σειρά, εμάς καθρεφτιζόμενους στους εαυτούς μας... Ο άνθρωπος είναι αλλοτινός και τωρινός, είναι άντρας και γυναίκα, είναι πρόσφυγας και μη πρόσφυγας, είναι παιδί και ενήλικας - είναι ένα ον που διαθέτει βλέμμα... Η ζωγράφος μοχθεί για εκείνους που σηκώνουν το βάρος του βλέμματός τους ανά τους αιώνες» καταλήγει.

Η έκθεση "Γενεαλογία" θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου και οι ώρες λειτουργίας της είναι Δευτέρα - Παρασκευή 11.30 - 1.30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 7.00 - 8.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL