Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Υδάτινες διαδρομές, φωτογραφικές διηγήσεις...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υδάτινες διαδρομές, φωτογραφικές διηγήσεις...

Από τους κορυφαίους Έλληνες φωτογράφους, ο Θεσσαλός Τάκης Τλούπας κατέγραψε με εντυπωσιακή ακρίβεια και αξιοθαύμαστη τεχνική τη μεταπολεμική Ελλάδα και την ανασυγκρότηση της γενέλθιας γης αποτυπώνοντας στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του τους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου, τους ξωμάχους της υπαίθρου, τα επιβλητικά τοπία, τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου του. Ανέβηκε πολλές φορές στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο αλλά και στο Πήλιο, ταξίδεψε σε απρόσιτα χωριά και φωτογράφισε τον θεσσαλικό κάμπο, τον Πηνειό και την κοιλάδα των Τεμπών, τη λίμνη Κάρλα και την αποξήρανσή της.

Αυτό το δραματικό τοπίο της αποξήρανσης της λίμνης το 1962 παρουσιάζεται σε ένα ιστορικό φωτογραφικό υλικό του Τλούπα και του Βαγγέλη Ξένου, σε μια έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στον Βόλο, την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 7 μ.μ. με τίτλο «Υδάτινες Διαδρομές: Λίμνη Κάρλα».

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριων Ζώων.

Ο Τλούπας θέλησε με το έργο του να αφυπνίσει συνειδήσεις και να ξεπεράσει το φυσικό γεγονός, ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας πίσω από αυτό την ουσία της ανθρώπινης παρουσίας. Ο Βαγγέλης Ξένος καταγράφει την αναγέννηση της λίμνης με φωτογραφικές λήψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε πολλές και διαφορετικές ώρες της ημέρας. Τις δυνατές εικόνες του χθες διαδέχονται οι έντονες και ζωηρές χρωματικές «διηγήσεις» της επαναδημιουργίας της λίμνης, δείχνοντας ότι η λύπη για την απώλεια μπορεί να μεταλλαχθεί σε ένα είδος «δεύτερης ευκαιρίας» για τη φύση. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL