Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Δημοσία δαπάνη τη Δευτέρα η κηδεία του Δημήτρη Μυταρά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσία δαπάνη τη Δευτέρα η κηδεία του Δημήτρη Μυταρά

Βαθιά θλίψη στην καλλιτεχνική κοινότητα, τον απλό κόσμο αλλά και τη γενέθλια πόλη του, τη Χαλκίδα, προκάλεσε ο θάνατος του Δημήτρη Μυταρά, που έφερε τη ζωγραφική στα μέτρα του μεγάλου κοινού, κάνοντάς τη δημοφιλή. Γνωστός κυρίως για τα ζωγραφικά του έργα, αλλά και τη γραφιστική του δεινότητα, μας κληροδότησε ιστορικά εξώφυλλα δίσκων αλλά και αξέχαστες σκηνογραφικές εγκαταστάσεις και θεατρικά κοστούμια χαρακτηρίζοντας συχνά τη ζωγραφική του ένα θέατρο χρωμάτων.

Ανήμερα της κηδείας του τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στο Α' Νεκροταφείο στις 12 το μεσημέρι, η οποία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη με απόφαση του υπουργού εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, θα παραμείνει κλειστή σε ένδειξη πένθους η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου υπήρξε καθηγητής και πρύτανης από το 1982 έως το 1985.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Τwitter, αποχαιρέτησε τον ζωγράφο λέγοντας: «Έφυγε από κοντά μας ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της ελληνικής ζωγραφικής. Αντίο, Δημήτρη Μυταρά».

"Για τον ανθρωπιστή που στις δύσκολες ώρες που διένυε και διανύει η χώρα μας, στάθηκε δίπλα στους συνανθρώπους του, αναπτύσσοντας έντονη κοινωνική δράση" μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

"Η Ελλάδα έχασε έναν από τους πιο λαμπρούς καλλιτέχνες της. Έναν άνθρωπο προικισμένο, έναν ακαδημαϊκό διεθνούς εμβέλειας, έναν δάσκαλο της ζωγραφικής. Ο Δημήτρης Μυταράς με τη στάση ζωής και τις δημιουργίες του τίμησε όσο λίγοι την πατρίδα μας" ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Δημήτρης Μυταράς δημιούργησε έναν εικαστικό κόσμο που πριν από αυτόν δεν υπήρχε συνδυάζοντας τη θεωρητική σκέψη με την πράξη. Στα έργα του αποτυπώνεται μία σύγχρονη γλώσσα και εικόνα με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και έμπνευση αντλημένη από την κοινωνία" σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Για τη “μεγάλη διδακτική και πολιτιστική προσφορά του μέσα από το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας που είχε ιδρύσει", έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συντοπίτης του Βαγγέλης Αποστόλου.

Ανακοινώσεις για τον θάνατο του Δημήτρη Μυταρά εξέδωσε το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως “αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο και μέσα από τους μαθητές του μια σημαντική επιρροή στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική".

"Πέρα από το καλλιτεχνικό του έργο, άφησε το αποτύπωμά του και στον τομέα της παιδείας ως δάσκαλος της ΑΣΚΤ και άλλων σχολών, με αποκορύφωμα το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, που ίδρυσε με τη σύζυγό του Χαρίκλεια Μυταρά" υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ανακοινώσεις εξέδωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου, οι πρυτανικές αρχές της ΑΣΚΤ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπου ο Μυταράς συνεργάστηκε ως σκηνογράφος κι ενδυματολόγος, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL