Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Πέθανε ο Δημήτρης Μυταράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο Δημήτρης Μυταράς

Ένας σπουδαίος δημιουργός της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών αφού ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια με πολλαπλά προβλήματα υγείας, κυριότερο των οποίων η τυφλότητα, η οποία του στέρησε την ακριβότερη αίσθηση για έναν εικαστικό.

Πρωτοπόρος στον αφαιρετικό εξπρεσιονισμό, με έναν ιδιότυπο συμβολιστικό ρεαλισμό με κριτική διάθεση, συχνά με τάσεις μεταφυσικής γραφής, θεωρείται από τους πλέον ευπώλητους ζωγράφους της σύγχρονης Ελλάδας λόγω του μεγάλου εύρους της δημιουργίας του.

Ο Δημήτρης Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1934, σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών πλάι στον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά και συνέχισε τις σπουδές του στη σκηνογραφία στην École Nationale des Arts Decoratifs και εσωτερική διακόσμηση στο École des Arts et Métiers. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επιστρέφει στην Αθήνα το 1964 και αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Ανώτατου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, το 1969 διορίστηκε βοηθός στο Εργαστήρι Ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ και το 1977 εξελέγη τακτικός καθηγητής.

Στη ζωγραφική αρχικά κυριαρχούσε το σχέδιο για να προχωρήσει αργότερα στην εφαρμογή και την κατάκτηση του χρώματος. Το σχέδιο στην περίπτωσή του δεν αποτελεί απλώς δομικό στοιχείο της σύνθεσης, αλλά βασικό μέσο έκφρασης. Αντίστοιχα χρησιμοποιεί το χρώμα όχι ως μορφοποιό στοιχείο, αλλά ως εκφραστικό του κλίματος και της εσωτερικής ποιότητας του θέματος. Ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων της πρωτοπορίας, δέχεται γόνιμες επιρροές από τα νεωτερικά ρεύματα και διαμορφώνει ένα προσωπικό και αναγνωρίσιμο εικαστικό ύφος.

Άξονες και προσδιοριστικά στοιχεία του έργου του αποτελούν η ελληνική εικαστική παράδοση, το φυσικό και το αστικό τοπίο, η καθημερινή πραγματικότητα και η επικαιρότητα, το πλήθος και το άτομο, ο άνθρωπος ως συμβατικό πρόσωπο ή ως συγκεκριμένη προσωπικότητα. Χαρακτηριστικές είναι οι αντισυμβατικές μορφές των γυναικών του και η σκηνοθεσία των συνθέσεών του.

Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία ωστόσο εξαιτίας της ασθένειάς του τον απομακρύνει από την τάξη των ακαδημαϊκών.

Έργα του έχουν εκτεθεί στις σημαντικότερες ελληνικές γκαλερί και στο εξωτερικό, ενώ με τη σύζυγό του Χαρίκλεια είχε δημιουργήσει το Εικαστικό Εργαστήριο Χαλκίδας, παρακαταθήκη του στη γενέτειρά του.

"Αντίο" από Τσίπρα

"Αντίο" στον "σπουδαίο εκπρόσωπο της ελληνικής ζωγραφικής" είπε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/832330173555019776

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL