Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο" στον "Αστρολάβο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο" στον "Αστρολάβο"

Θα μπορούσε το Ρέκβιεμ, η νεκρώσιμη ακολουθία της Καθολικής Εκκλησίας, που έχει εμπνεύσει τους σημαντικότερους συνθέτες της δυτικής μουσικής, να εμπνεύσει και εικαστικούς καλλιτέχνες;

Την απάντηση δίνει η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας "Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο", που εγκαινιάζεται στην αίθουσα Τέχνης “ Αστρολάβος - Δεξαμενή” την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, στις 8 μ.μ., σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη.

Δεκατέσσερις εικαστικοί καλλιτέχνες επιχειρούν με ζωγραφικές, γλυπτά ή φωτογραφίες να προσεγγίσουν την έννοια του πένθους του Ρέκβιεμ, μέσα από τη διάσταση του ονείρου και του ρεμβασμού. Καθιστούν εικόνα τον πόνο μπροστά στη φθορά των πραγμάτων, τον φόβο για το επέκεινα, το δράμα των προσώπων και της ύλης ιδωμένα από την οπτική διάσταση της ελπίδας. "Εκείνης της ελπίδας που μόνο η τέχνη μπορεί να εξασφαλίσει", όπως σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης προσθέτοντας: “Στα παρουσιαζόμενα έργα κυριαρχεί ο αφαιρετικός ή ο αφηρημένος αυτοσχεδιασμός, χωρίς όμως να αποκλείεται η ανάδυση, κατά περίπτωση, πιο ρεαλιστικής εικονογραφίας. Εν προκειμένω η έκθεση ισορροπεί ανάμεσα στην ονειρική φυγή και την αφηγηματικότητα, ανάμεσα στον ποιητικό - φασματικό χώρο και την παρουσία συγκεκριμένων μορφών έτσι ώστε από το πένθος να προκύπτει η παραμυθία και από την ύλη και το πλάσιμό της να αναφύεται λαμπρό το πνευματικό γεγονός και το πένθος να καθίσταται χαρμολύπη.

Η αληθινή τέχνη που δεν εξαντλείται σε διακοσμητικές εφαρμογές ή στην εύκολη συγκίνηση σφραγίζεται πάντα από τη δωρεά της ιερής μελαγχολίας, της υπαρξιακής μας αδυναμίας εμπρός στον θάνατο, αλλά και της συνειδητοποίησης πως η δημιουργία είναι η μόνη μορφή αθανασίας που δικαιούμαστε”, υπογραμμίζει.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου στον «Αστρολάβο» της πλατείας Δεξαμενής στο Κολωνάκι, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Λαζόγκας, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, Ηρακλής Παρχαρίδης, Τάκης Πουλόπουλος, Σάββας Πουρσανίδης, Γιάννης Φωκάς κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL